Parintii mei au hotarat sa-mi vanda casa, pentru a se asigura ca-mi ramane mie. Am un frate, cu care suntem in relatii foarte proaste. El a primit o suma considerabila de bani pentru a-si face casa, bani pe care i-a folosit in... alte scopuri. Avem toate motivele sa credem ca el si-ar revendica partea din casa parinteasca dupa decesul celor doi actuali proprietari.
Asadar, vrem sa facem contract simplu de vanzare/cumparare. Vin cu urmatoarele intrebari.
1)Sunt constient ca orice act notarial este "atacabil", insa daca facem tranzactia la ~33% din pretul real al imobilului (pretul din grila notariala), suma pe care o si platesc prin transfer bancar, mai exista cale de atac? Voi putea face oricand dovada acestei plati. 33% = suficient? Sincer, mai mult... nu avem.
2)Presupunand ca pana in prezent nu am avut venituri/loc de munca, se va subintelege ca banii respectivi tot de la parintii mei au venit, ceea ce constituie un argument pentru demonstrarea unei donatii deghizate. Concret insa, conteaza acest aspect, atata vreme cat plata a fost facuta/taxele platite?
3)Legat de testament, daca parintii mei imi fac testament in care specifica dorinta ca toate bunurile sa-mi revina mie, din cate stiu, fratele tot are dreptul la 33% din masa succesorala? Asta fara actiune in justitie? Daca vrea 50%, presupun ca trebuie sa actioneze in justitie. Are sanse in acest sens?
4)Pe final, sunt curios ce se poate face in privinta banilor. Este suficient ca din timp sa-mi transfere mie banii intr-un cont? Sau si asta se considera donatie? Ce se poate face in acest sens? Scoatera fizica a banilor ca ulterior eu sa-i depun fara ca ei sa fie implicati?
Faceti contract de vanzare-cumparare la pretul minim notarial. In oricare variante are dreptul de a ataca in instanta, insa pastrati chitantele si toate actele notariale.