avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Doua abateri de conducere sub influenta alcolului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Doua abateri de conducere sub influenta alcolului

In urma cu doi ani in 2010 a-m fost prins la volan conducand sub influenta alcolului si cu numere expirate.Am primit 6 luni suspendat permisul si amenda contraventionala.Iar acum recent in Austria unde locuiesc aceaias problema doar sub influienta alcolului .Imi a fost trims permisul in tara din care mi sa spus ca este suspendat pe 4 luni si in 48 de ore sa ma prezint in tara,Desi nu pot din cauza serviciului. Ce probleme pot aparea si ce solutii?Va multumesc.#-o
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 07:58, 3 August 2012
Nu cred ca vor exista probleme majore daca dati dovada de prudenta.
Aveti dreptul de a va angaja avocat pentru a se informa despre situatia dvs. juridica concreta.
Azi am aflat ca imi este suspendat pe 4 luni si deoarece nu sa intamplat pe teritoriul Romaniei ci in Austria am scapat de riscul de a fi inchis. Intrebarea mea este se poate da un test de 15 intrebari de al recupera mai repede, daca da in cat timp imi va prescurta pedeapsa.Va multumes!
conform legislatiei romanesti suspendarea dreptului de a conduce urmare savarsirii contraventiei de a conduce sub influenta bauturilor alcoolice obliga la sustinerea testului de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie, testul 13/15.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la lin.(1) lit.a) şi b, sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

hg1391-regulam.aplic.oug195
Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ,(adica toate odata) urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

Art. 220. (3) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie de catre contravenient se efectueaza de catre serviciul politiei rutiere care îl are în evidenta, în cazul în care sanctiunea a fost aplicata ca urmare a savârsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, dupa caz a fost majorata cu 30 de zile.
(4) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie consta în completarea unui test grila, ce contine 15 întrebari din legislatia rutiera. Este declarat „promovat” persoana care a formulat raspunsul corect la cel putin 13 întrebari.
(5) Contravenientul este obligat sa sustina examenul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie, în perioada executarii sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, în zilele stabilite, saptamânal, la nivelul serviciului politiei rutiere.
(6) Prevederile alin. (1) – (5) se aplica si în cazul titularului unui permis de conducere românesc pentru care, potrivit legii, a fost aplicata sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce de catre o autoritate competenta straina, ca urmare a savârsirii de catre acesta, pe teritoriul statului respectiv, a unei fapte pentru care se aplica aceasta sanctiune.

Concluzie: avand in vedere ca perioada de suspendare este de 4 luni (120 zile) care nu este prevazuta in legislatia romaneasca (doar 30,60,90) si ati mai avut permisul de conducere suspendat in ultimii doi ani, nu veti putea solicita reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile dar sunteti obligat sa sustineti testul 13/15.
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2012
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reexaminare dupa suspendarea permisului ionel purcaru ionel purcaru Buna ziua, mi-a fost suspendat permisul pentru o perioada de 90 zile pentru consum de alcol - 0.12 in aerul expirat, cu posibilitatea recuperarii dupa 30 zile ... (vezi toată discuția)
Retinere permis de conducere pasmangiu pasmangiu Buna ziua, Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru o alcoolemie de 0.03 in jud Prahova pentru o perioada de 90 zile. Am depus contestatie la tribunal ... (vezi toată discuția)
Art 106 cod rutier tutumester tutumester Conform alin. 1 din art. 106 cod rutier, inteleg ca daca nu am produs accident, permisul de conducere se restituie dupa 90 de zile fara sustinerea examenului ... (vezi toată discuția)