avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contract de comadat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contract de comadat

buna ziua
o sc are contract de comadat pt sediul firmei, in acest contract eu am mentionat ca factura de lumina, cablu si intretinerea sa fie platite de catre sc, fara chrire.Eu am inregistrat aceste facturi in contabilitate, desi nu sunt pe firma sunt pe numele proproetarului.Am procedat corect?Cum fac sa le scad in conatb?
va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: iulia53 , utilizator 20:27, 2 August 2012
In baza contractului de comodat, cheltuielile cu utilitatile se inregistreaza pe cheltuiala (cont debitor 605 si/sau 626 in corespondeta cu cont creditor, furnizorul, analitic distinct - 401, respectiv proprietarul spatiului).
Plata se face pe baza de dispozitie de plata, daca se plateste cu numerar (401=5311) si OP (401=5121), daca platiti din contul bancar.
Copii ale facturilor se ataseaza in spatele documentului de plata.
Facturile nu se inregistreaza in evidenta contabila a firmei.
Din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor, contractul de comodat trebuie autentificat de catre notar sau este suficient sa fie semnat de catre parti?
depinde de caz.. e mai bine sa-l autentificati ,de obicei contractul de comodat este cu titlu gratuit,deci nu e nevoie la notar, dar sa nu aveti probleme cu propietarul la o adica..
Ma gandeam mai mult din punct de vedere al celor de la finante daca iau in considerare cheltuielile 100% pe acest contact semnat numai de parti si nu si autentificat.:-/
Cei de la finante nu pot inventa legi noi, in afara celor existente. Daca mai au "dorinte nefiresti", le au tocmai pentru ca in materie de legi mai au si interpretari dupa ureche(adica din auzite...) si nici contribuabilul sau chiar contabilul, de multe ori nu sunt stapani pe legislatie ! Ma scuzati, dar cam asta este situatia. Din pacate, in ziua de azi, contabilitatea a devenit mai mult de 90% legislatie si mai putin aritmetica(contabilitate in sine).... Ca atare, atata vreme cat contractul de comodat este legal a fi facut si sub semnatura privata, nu vad de ce atat proprietarul cat si Finantele sa aiba alte pretentii.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu sediu de firma maria_antoneta maria_antoneta [quot]ginerele meu si-a facut o firma la care este actionar unic .sediu firmei este in apartamentul propietate privata ,In aceste conditii poate sa suporte ... (vezi toată discuția)
Facturi utilitati eveevelyna eveevelyna buna ziua, facturile de gaze, curent, apa le inregistrez in ct 605 telefon - ct 626 cablu - ct 628 asa este? multumesc! (vezi toată discuția)
Cum inregistrez aceasta factura in contabilitate? lucihuci1978 lucihuci1978 Buna ziua Am primit o factura de la [EDITAT- incalca pct.2.11 din Regulament] cu urmatoarele servicii pe care nu le stiu in ce conturi contabile sa ... (vezi toată discuția)