buna ziua
o sc are contract de comadat pt sediul firmei, in acest contract eu am mentionat ca factura de lumina, cablu si intretinerea sa fie platite de catre sc, fara chrire.Eu am inregistrat aceste facturi in contabilitate, desi nu sunt pe firma sunt pe numele proproetarului.Am procedat corect?Cum fac sa le scad in conatb?
va multumesc frumos!
In baza contractului de comodat, cheltuielile cu utilitatile se inregistreaza pe cheltuiala (cont debitor 605 si/sau 626 in corespondeta cu cont creditor, furnizorul, analitic distinct - 401, respectiv proprietarul spatiului).
Plata se face pe baza de dispozitie de plata, daca se plateste cu numerar (401=5311) si OP (401=5121), daca platiti din contul bancar.
Copii ale facturilor se ataseaza in spatele documentului de plata.
Facturile nu se inregistreaza in evidenta contabila a firmei.
Din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor, contractul de comodat trebuie autentificat de catre notar sau este suficient sa fie semnat de catre parti?
depinde de caz.. e mai bine sa-l autentificati ,de obicei contractul de comodat este cu titlu gratuit,deci nu e nevoie la notar, dar sa nu aveti probleme cu propietarul la o adica..
Ma gandeam mai mult din punct de vedere al celor de la finante daca iau in considerare cheltuielile 100% pe acest contact semnat numai de parti si nu si autentificat.:-/
Cei de la finante nu pot inventa legi noi, in afara celor existente. Daca mai au "dorinte nefiresti", le au tocmai pentru ca in materie de legi mai au si interpretari dupa ureche(adica din auzite...) si nici contribuabilul sau chiar contabilul, de multe ori nu sunt stapani pe legislatie ! Ma scuzati, dar cam asta este situatia. Din pacate, in ziua de azi, contabilitatea a devenit mai mult de 90% legislatie si mai putin aritmetica(contabilitate in sine).... Ca atare, atata vreme cat contractul de comodat este legal a fi facut si sub semnatura privata, nu vad de ce atat proprietarul cat si Finantele sa aiba alte pretentii.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.