avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt obligata sa ma prezint la serviciu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt obligata sa ma prezint la serviciu?

Buna ziua.
Sunt insarcinata si mentionez ca sotul meu va intra in concediu de crestere a copilului un an de zile.
Eu am lucrat din martie 2012 iar dupa vreo trei luni de zile am intrat in concediu medical apoi de risc maternal, prenatal si urmeaza de lauzie de 42 de zile. Mentionez ca am toate drepturile de a beneficea de indemnizatia de crestere a copilului dar sotul meu va opta pentru aceasta varianta.
Eu nu mai doresc sa ma intorc la locul de munca anterior.
Ce obligatii am fata de angajator si cum as putea rezolva aceasta problema? Simpla neprezentare la munca ar fi o problema?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:56, 2 August 2012
Demisia rezolva totul in cazul dvs.
1. Puteti sa faceti o cerere de incetare a CIM de comun acord, incepand cu o data la care ati picat de acord cu angajatorul dvs. (art. 55b din Codul muncii).

2. Sau puteti sa lipsiti, pur si simplu, si o sa fiti concediata pe motive disciplinare (absente nemotivate).

3. - Sotul dvs. poate benficia direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar, pana va implini copilul; 2 ani, fara sa mai intre in CCC.
- Adica va lucra si va primi salariul iar de la stat va primi stimulentul de insertie de 500 lei lunar.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
dar in cazul in care incetarea contractului de munca se face cu acordul partilor eu as m-ai putea beneficia ajutor de somaj?
Va multumesc pentru raspunsuri
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa inceteze CIM din motive neimputabile dvs., conform urmatoarelor articole din Codul muncii: art. 31 alin. (3), art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4)

2. Incetarea CIM prin demisie (art.81) si incetarea cu acordul partilor (art.55b) nu va permite sa beneficiatia de indemnizatie de somaj.

3. In cazul dvs. veti beneficia de indemnizatie de somaj daca veti fi concediata cu urmatoarele articole din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
inseamna ca pot beneficia de ajutor de somaj dat fiind faptul ca am fost angajata la data de 12 martie 2012 pe o perioada nedeterminata dar cu o perioada de proba de 3 luni de zile si in 17 aprilie 2012 am intrat in concediu medical respectiv de risc maternal, prenatal si lauzie( in aceasta perioada contractul meu individual fiind suspendat daca nu gresesc conform legii) iar eu printr-o notificare scrisa conform art.31 alin 3 din Codul Muncii pot renunta la prezentarea la serviciu!
Am dreptate sa ma insel?
Rog inca un sfat juridic din partea dumneavoastra
Va apreciez pentru raspunsurile la obiect
Multumesc mult,
O viitoare mamica

Alte discuții în legătură

Coasigurati si drepturile anca371 anca371 buna ziua, ma numesc Anca, si anul trecut am iesit in noiembrie din concediul de crestere a copilului..firma nevrand sa ma mai ia si nici somaj nu mi-a ... (vezi toată discuția)
Se poate intra in somaj dupa concediu postnatal? crisana crisana Buna ziua ,am o intrebare.Imi spuneti va rog daca sunt angajata din octombrie 2014 iar in iulie 2015 urmeaza sa nasc,dupa concediu post natal(cele 42 de zile ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si somaj penesmaria penesmaria Buna ziua. Mama nu indeplineste conditiile pentru acordare CCC, nu realizeaza venituri. Tatal realizeaza venituri insa vrea sa solicite direct stimulent de ... (vezi toată discuția)