avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se poate intra in somaj dupa concediu postnatal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se poate intra in somaj dupa concediu postnatal?

Buna ziua ,am o intrebare.Imi spuneti va rog daca sunt angajata din octombrie 2014 iar in iulie 2015 urmeaza sa nasc,dupa concediu post natal(cele 42 de zile dupa sarcina obligatorii)daca ma intorc in activitate pana in octombrie,pot depune dosarul pentru somaj?Vreau sa specific ca neavand cotizatiile platite la CAS in ultimele 12 luni nu voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului.Ne gandim sa depunem dosarul pentru stimulentul de insertie pentru ca sotul meu are mai multa vechie in munca.In acest caz eu pot beneficia de somaj dupa octombrie 2015(daca nu voi avea nici un fel de intrerupere?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:23, 31 Ianuarie 2015
1. Daca indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC sotul dvs. poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data cand expira concediul de maternitate si pana implineste copilul 2 ani.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

3. Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj nu tebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

4. Perioadele de concedii medicale si de concediu de maternitate nu sunt stagii de cotizare la somaj.

5. - Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor la pensie, sanatate si somaj.
- Sin gura conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (elev sau student la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
Va multumesc mult pentru raspuns

"Perioadele de concedii medicale si de concediu de maternitate nu sunt stagii de cotizare la somaj"
Atunci vreau sa va intreb daca eu am fost in ultimele 2 luni concediu medical acestea nu se socotesc la cele 12luni necesare pt intrarea in somaj?
Si as mai avea o intrebare.Daca sotul meu depune dosarul pentru stimulentul de insertie(pana la implinirea a 2 ani a copilului)se poate intoarce dupa prima luna in campul muncii?Si atunci pentru ce perioada depunem dosarul pentru 1 an,sau 2?
1. - Asa este, cele doua luni de concediu medical nu sunt stagii de cotizare la somaj.
- Dar in cele 24 de luni anterioare poate gasiti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj, adica 12 luni in care ati avut salariu.

2. - Sotul solicita direct stimulentul de insertie, fara sa intre in CCC.
- Stimulentul de insertie se acorda numai daca solicitantul are venituri din salarii, adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- In plus mai beneficiati si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.


3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului, mama studenta marinela_culea marinela_culea Buna ziua! In cazul in care am fost angajata cu crate de munca din septembrie 2011, pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, daca voi naste ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil luat de tatal copilului andreeakatrina andreeakatrina Buna ziua ! Sotul meu va intra in postnatal pentru ca eu nu lucrez . Intrebarea mea este daca el este obligat sa si ia concediu sau sa faca vreun curs , ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de la stat? elizaelena elizaelena buna ziua! anul trecut am terminat liceul , si nu am reusit sa imi gasesc un loc de munca stabil pana la aceasta data. acum sunt insarcinata in6 luni. sotul ... (vezi toată discuția)