ce pot face daca firma la care lucrez nu imi acorda concediu de odihna?precizez ca sunt angajata cu forme legale de 3 ani pe postul de functionar administrativ, iar programul este 1 zi cu 1 zi de la ora 7-23.pentru a primi concediu pana acum trebuia ca si colega mea sa fie de acord sa vina sa lucreze tura dubla si eu la fel cand era ea in concediu ceea ce nu cred eu ca ar fi corect pentru ca ar fi prea multe ore intr-o saptamana.pe langa aceste numarul maxim de zile de concediu luate intr-un an nu a fost mai mare de 10 si acestea nu mai mult de 5 consecutive.
Angajatorul este obligat sa faca programarile de concediu la sf anului pt anul urmator; ii depuneti cererea de concediu pe birou, in cazul in care refuza puneti-l sa va scrie motivul refuzului, iar daca nu exista bunavointa, exista ITM.
Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator. (art.148 alin.1 C.mun.)
Prin urmare, angajatorul nu este obligat sa faca programarea , aceasta facandu-se in urma consultarii salariatului sau a reprezentantilor salariatilor .
De asemenea, dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Numarul minim de zile de concediu de odihna, conform Codului Muncii, republicat, este de 20 de zile, numai daca la nivelul angajatorului dvs. nu exista prevederi in sensul acordarii unui numar mai mare de zile, in nici un caz mai mic, si n umai in conditiile in care dvs. prestati activitate continua in an, adica: nu concedii fara plata, concedii medicale, etc..
In conditiile fractionarii concediului de odihna, o transa este obligatoriu sa fie de cel putin 10 zile, concediu neintrerupt, in anul calendaristic.
Nu va intereseaza pe dvs., acordul colegei dvs. sau cine va inlocuieste pe durata de concediu, asta este obligatia angajatorului, el trebuie sa angajeze, un numar suficient de personal pe postul respectiv.