Intentionez sa devin pfa cu impozitare in sistem real, dar sa raman si angajat cu carte de munca.
In conditiile de mai sus exista inlesniri in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din activivtatea de pfa ? (impozit < 16% ?)
Eventual poate mi se indica si legea/legile care reglementeaza aceste aspecte
Persoanele fizice autorizate impozitate asupra venitului real trebuie sa-si estimeze veniturile si cheltuielile din timpul anului si sa plateasca anticipat impozitul pe venit. Acestea trebuie sa depuna o declaratie la Administratia Financiara in termen de 15 zile de la data inceperii activitatii în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal si pana la 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfasurat activitate si în anul precedent.
In baza acestei declaratii, autoritatile fiscale vor emite o decizie prin care se vor stabili platile anticipate si termenele de plata (trimestrial). In mod normal termenele de plata sunt 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie.
La sfarsitul anului va avea loc regularizarea venitului obtinut in cursul anului, iar contribuabilul are obligatia de a depune o declaratie anuala de venit cuprinzand venitul realizat in timpul anului (Declaratia 200). S umele de plata rezultate in urma regularizarii, in baze deciziei de impunere emisa de catre autoritatile fiscale, trebuie achitate in 60 de zile de la emiterea deciziei de catre autoritati.
Persoanele fizice autorizate impozitate in sistem real, trebuie sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla. De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca venitul net reprezinta diferenta dintre venitul brut (facturat) si cheltuielile deductibile conform legii.
Deci ca persoana fizica autorizata veti plati impozit de 16 % si contribuia de sanatate de 5,5%.
O seara frumoasa va doresc.
Multumesc de raspuns. Daca am inteles bine, faptul ca voi fi si angjat cu carte de munca nu are influenta asupra impozitarii veniturilor, si nici asupra CASS-ului, ci doar asupra contributiei la fondul de somaj, care va fi platit din ceea ce primesc ca angajat cu carte de munca.
Aceeasi intrebare si de la mine: sunt angajata cu carte de munca, plus mai am si o activitate individuala. Sa inteleg ca trebuie sa platesc contribuia de sanatate de 5,5% si dupa A.I., nu numai dupa salariul de stat?
Am ceva intrebari....si m-ar ajuta foarte mult daca as primi raspunsurile, am tot cautat si intrebat...dar se pare ca sunt o multime de pareri, una mai diferita ca alta.
Intrebari sunt urmatoarele :
1. Daca de exemplu am cheltuieli de 5000 lei ..si venituri de 5000 lei ...e posibil sa nu mai platesc impozitul de 16%?
2. Declaratiile de 200 si 220 se depun pana la 15 martie ? si daca da...de unde as putea sa iau un model ?
3. Daca nu am registru de control...pot sa iau unul acum ? Pfa fiind deschis in august 2008.
4. Daca pfa-ul se ocupa de resurse umane si traducere ...pot deconta piese de mobilier ? un birou ? taxi, intretinere ? sau chirie ?
Va multumesc mult!