Buna ziua,
Ma poate lamuri cineva daca exista undeva prevazut in legislatie obligativitatea mea, ca persoana care presteaza activitati independente, sa ma asigur la o anumita casa de asigurari de sanatate?
Am avut domiciliul in Ploiesti, am fost asigurata la CASS Prahova. Activitatea am prestat-o dintotdeauna in Bucuresti. Ulterior, in cursul anului 2008 mi-am schimbat domiciliul in Bucuresti. In prezent, deci, am atat domiciliul, cat si si locul activitatii in Bucuresti. Am ramas in continuare asigurata la Casa de Sanatate Prahova, desi am informat de mai multe ori despre schimbarea de domiciliu, primind de fiecare data asigurari ca nu este niciun impediment.
Astazi insa, pentru ca am solicitat plati pentru un concediu medical, cei de la CASPrahova mi-au replicat faptul ca eu, avand atat domiciliul, cat si locul profesional in Bucuresti, TREBUIE sa schimb neaparat Casa de Sanatate, fie la domiciliu, fie la locul profesional.
Eu am interpretat principiul liberei alegeri de catre asigurati a casei de sanatate (art. 208 alin.(3) din Legea 95/2006 privind reforma sanatatii,) ca referindu-se inclusiv la alegerea teritoriale, insa replica lor a fost in sensul ca pot alege intre mai multe tipuri de case de asigurari (cnas, opsnaj, etc), insa nu ar fi o libertate de alegere si dpdv teritorial.
Din motive care nu sunt importante, interesul meu momentan este sa raman asigurata in Prahova.
Exista undeva in legislatie o prevedere care nu-mi permite sa fiu asigurata la o alta casa de asigurari de sanatate, cu care teoretic si practic nu mai am o alta tangenta decat ca depun declaratii si platesc asigurari?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns:
ContSters79137 , utilizator
12:01, 3 August 2012