avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire la serviciu din C.I.C. - restructurare post
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire la serviciu din C.I.C. - restructurare post

Buna seara,

Azi am facut cerere de revenire la serviciu, dupa doi ani de C.I.C., incepand cu data de 6 august.
Mi s-a spus ca am revenit intr-o perioada de modificari si ca postul meu se restructureaza.
De mai bine de 2 saptamani am vazut ca pe un site de job-uri, angajatorul a postat un job aproape similar cu cel pe care l-am avut eu. Am solicitat doar verbal sa mi se ofere aceasta pozitie sau o alta pozitie in companie si mi s-a recomandat "prieteneste" de catre managerul de resurse umane ca ar fi mai bine sa nu insist pentru ca nu vor mai fii prea curand pozitii noi.
Mi s-a cerut ca pana luni cand voi reveni sa ma gandesc la niste conditii pe care sa le pun angajatorului (salarii compensatorii) si sa solicit desfacerea contractului de munca cu acordul partilor.
Le-am spus ca nu imi voi da demisia, ca voi reveni la munca si ca ma voi gandi la propunerea lor.


Vreau sa rog sa-mi spuneti daca pot sa solicit 6 salarii compensatorii tinand cont de faptul ca nu s-a scris nimic din ceea ce am discutat, nu mi s-au pus in vedere documente pe care sa le semnez si nu exista concret niciun motiv de necorespundere profesionala.

Astept raspunsul dumneavoastra.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: voda.anca , utilizator 18:00, 4 August 2012
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Angajatorul nu este obligat sa va ofere un alt loc de munca iar daca va ofera dvs. nu sunteti obligata sa il primiti.

5. - Se pare ca angajatorul va opfera salarii compensatorii numai daca faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor caz in care nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Ramane ca dvs. sa alegeti intre indemnizatie de somaj si salariile compensatorii pe care vi le ofera angajatorul.
- Dar sa fiti atenta sa nu va pacaleasca, sa va inceteze CIM si sa nu primiti nici salariile compensatorii (sa cereti totul in scris, semnat si stampilat).
M-ati lamurit in privinta revenirii la serviciu din C.I.C. si a restructurarii postului.

Mai am doua nelamuriri :
1. Ce suma presupune indemnizatia de somaj?
2. Pot sa solicit in scris un anumit numar de salarii compensatorii, sa mi se plateasca toate pana la o anumita data?...daca da, ma puteti ajuta cu un formular tip sau cu detalii pentru incetarea CIM cu acordul partilor si obtinerea beneficiilor ?

Astept raspunsul dumneavoastra.
Multumesc
1. - Indemnizatia de somaj se calculeaza asa cum spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...
- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

2. Numarul de salarii compensatorii ramane sa il negociati cu angajatorul si sa stabiliti si modul de acordare a lor (ar fi bine sa le primiti pe toate o data).

3. Va redau un model de cerere de incetare a CIM cu acordul partilor:



SE APROBA
ADMINISTRATOR
Domnule Administrator (Director),

Subsemnatul/a _________ salariat/a la SC _________, va rog sa-mi aprobati incetarea raporturilor de munca cu societatea dvs. incepand cu data de _____ conform ar.55 lit.b) din Codul muncii (acordul partilor).

Data _________ Semnatura,

Dlui Administrator (Director) al _________________


O ultima intrebare : in cererea de incetare a CIM pot sa specific nr salariilor si data la care sa-i primesc sau va trebui sa fac o cerere separata?

Astept raspunsul dumneavoastra.
Multumesc
Inainte de data si semnatura puteti scrie asa:

"Conform negocierii cu dvs. si a intelegerii la care am ajuns am inteles ca voi primi X salarii compensatorii pentru ca am fost de acord sa fac aceasta cerere de incetare a contractului individual de munca".

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj szellm szellm Salut, sunt mamica in CCC , pe data de 3.09.2012 trebuie sa ma intorc la servici, insa am aflat ca postul meu s-a desfiintat, as dori sa stiu daca am dreptul ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu de cresterea copilului solomonloriy solomonloriy Buna ziua la data de 1 februarie 2015 trebuie sa ma intorc la munca din concediu de cresterea copilului. Intrebarea mea este,daca la intoarcerea mea mi se ... (vezi toată discuția)
Urgent - acord incetare cim art 55.b. doriannejoy doriannejoy Buna seara, Aduc in discutie urmatoarele probleme in speranta unor raspunsuri avizate si concrete : - cu data de 01.12.2009 imi inceteaza CIM in ... (vezi toată discuția)