De ce ne complicam viata? Ce il retine pe angajator sa va concedieze cu art.65 - restructurare posturi?
1. Angajatorul la care veti mergeti va trebui sa va inceteze contractul cu art.31 alin.4 ind.1-in perioada de proba, art.56 lit.j)-expirarea duratei determinate pentru care a fost incheiat CIM, art.61 lit.d_- necorespundere profesionala, art.65 alin.1-reducere posturi. Ca sa beneficiati de somaj trebuie sa aveti 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni indiferent la cati angajatori.
2. Documentele se depun in 30 de zile pentru ca plata indemnizatiei sa inceapa cu data incetarii contractului. Se poate depasi acest termen plata indemnizatiei incepand cu data inregistrarii cererii. Termenul de decadere este de 12 luni.
3. Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Celor care intra in somaj pana la 31 dec. se adauga 3 luni conform oug 28/2009
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Obs.: Multi ar vrea sa fie " intimidati " cu doua salarii compensatorii. Sunt salariati concediati care desi au dreptul angajatorul refuza acordarea unui salariu compensatoriu.
1. Incheiati un CIM pe perioada determinata (1-2 saptamani) si la incetarea lui puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Documentatia de somaj nu se depune la ITM ci la AJOFM (Agentia de Somaj). daca o depuneti in 30 de zile de la concediere veti primi indemnizatia de somaj cu data concedierii. Daca o depuneti dupa acesta perioada (dar nu mai tarziu de 12 luni de la data concedierii) veti primi indemnizatia de somaj de la data depunerii documentatiei.
3. Calculul indemnizatiei de somaj se face conform Legii 76/2002:
Art.39 (2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
4. La data actuala salariul minim brut pe tara garantat in plata este de 600 lei.
Va multumesc mult pentru toate aceste informatii. Un singur lucru nu il am clar - daca imi inceteaza CIM cu 01.12.2009 inseamna ca noul angajator trebuie sa ma inregistreze la ITM cu 02.12.2009, nu ? Presupun ca pentru aceasta are nevoie de documentele mele (copie CI, copie act studii, cazier judiciar etc.), deci IN CAT TIMP TREBUIE SA DECLARE LA ITM ca m-a angajat (ca eu sa nu pierd acea indemnizatie de somaj) sau nu trebuie sa ma angajeze chiar cu data de 02.12.2009?
Multumesc .
Va face CIM cu data de 01.12.2009 (chiar daca este sarbatoare) si il poate inregistra in termen de 20 de zile calendaristice.
Ca sa beneficiati de somaj trebuie indeplinite cumulativ niste conditii:
- sa fi lucrat minim 12 luni din ultimele 24;
- sa inceteze contractul de munca conform Legii 76/2002 - Legea somajului - art. 55 lit. b "acordul partilor" Codul Muncii nu se incadreaza.
In cazul dvs., trebuie sa va gasiti un angajator dispus sa va dea ulterior in somaj ( exista niste conditii si pt el, in sensul ca o perioada de timp nu va mai putea angaja alta persoana pe postul respectiv etc. ).
Cat timp sa fiti angajata la urmatorul loc de munca? Cat sa faceti 12 luni in ultimele 24, dar minim o luna, pt a fi platite taxele la stat si sa nu bata la ochi.
Nu trebuie sa aveti continuitate, dar daca doriti, in termen de 20 de zile de la angajare trebuie inregistrat contractul de munca.
Cuantumul ajutorului de somaj este:
– 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii dreptului, pentru somerii cu un stagiu de cotizare de cel putin un an; - asta inseamna 450 lei.
– 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale, diferentiate dupa cum urmeaza:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.