Buna ziua.
Am nevoie de lamuriri pentru urmatoarea situatie:
-exista un proces de fond, privind program vizita minor, inca din 2011
-exista o sentinta la o ordonanta presedintiala cu aceeasi tema, valabila pana la hotararea instantei de fond
-acelasi reclamant cere, prin alta Ordonanta presedintiala, program de vacanta cu luarea minorului in excursie, fara mama, cu aceleasi acuze ca in precedenta Ordonanta si fara sa fi intervenit situatii noi fata de atunci
Instanta face abstractie de precedenta hotarare si ii acorda reclamantului program zilnic, gradual marit, timp de 3 saptamani.
S-a depus recurs, insa inca nu avem termen, astfel incat recursul nu se va judeca inaintea perioadei acordate reclamantului pentru relatii.
Cum pot contesta executarea hotararii, in absenta recursului?
Multumesc.
Recursul nu suspenda de drept executarea hotararii, prin urmare va trebui facuta o cerere in acest sens odata cu recursul declarat in cauza.
O noua OP se poate face in cauza avand in vedere ca precedenta nu se bucura de autoritate de lucru judecat, insa trebuie sa fi intervenit alte motive care sa justifice urgenta luarii unei masuri si ele sa persiste pe toata durata procedurii.
De ce nu putem invoca autoritatea de lucru judecat?
-se bazeaza pe acelasi proces de fond
-acuzele , neverificate, nefondate sunt aceleasi
-partile sunt aceleasi
-reclamantul stia si in ianuarie ca va veni in tara in concediu??(a declarat ca nu are venituri acolo unde domiciliaza, in afara tarii) si mama cu copilul au respectat hotararea anterioara, de a nu lipsi in sambetele acordate reclamantului si si-au planificat din timp programul pentru aceasta perioada.
Noutatea consta ca a aratat rezervarile la avion si a cerut sa mearga in vacanta cu copilul, fiindca el vine atunci in tara si el vrea, etc.
Mentionez ca minorul de 3 ani nu a fost plecat niciodata de langa mama, relatiile cu minorul s-au desfasurat in ultima perioada in locuri publice, pentru siguranta mamei si copilului.
P.s. In cererea de recurs, a fost ceruta si suspendarea executarii pana la solutionarea recursului.
La asta v-ati referit?
Multumesc.
Da, m-am referit la cererea de suspendare a executarii pana la solutionarea recursului.
Cele mentionate de dvs sunt conditii obligatorii pt a se putea dmite o OP si nu inseamna autoritate de lucru judecat.
Adica este obligatoriu sa existe un proces de fond intre aceleasi parti si sa se masuri vremelnice care inteleg ca acum sunt altele decat progr de viziatre si anume petrecerea concediului alaturi de tata, ceea ce justifica o noua OP.
Sa nu aveti impresia ca iau apararea tatalui, insa din punct de vedere legal a procedat corect pt a-si apara dr sale in leg cu minorul. Si dvs aveti dreptate in argumentele dvs si instanta va tb sa cantareasca bine aceste beneficii/drepturi-riscuri pe care le presupune separarea minorului de mama raportat la prevederile legale in materie.
Deci daca am facut acea cerere de suspendare pana la solutionarea recursului, nu este obligatorie executarea?
Cererile acestea se aproba de regula?
Multumesc.
Asupra cererii de suspendare trebuie sa se pronunte instanta, altfel hotararea de la fond poate fi pusa in executare. adica recursul nu suspenda de drept executarea sentintei.
Nu am cum sa imi dau cu presupusul in legatura cu admiterea/nu a cererii de suspendare atata timp cat nu cunosc concret dosarul cauzei, cererile facute si temeiurile lor in fapt si in drept.