avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce sa fac!???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce sa fac!???

Buna ziua!

Acum 2 luni au venit de la sediul central seful meu direct si mi-a spus ca se desfiinteaza postul meu de munca si sa predau tot ca dansii nu mai au nevoie de mine .Mi-au sugerat sa imi dau demisia pt ca este cel mai bine altfel dansii stiu sa imi fabrice niste motive indisciplinare. Am intrebat daca au ceva scris catre mine ca s-a desfiinteaza postul ,ceva inregistrat la ITM dar normal ca nu aveau deoarece doreau sa imi dau demisia sa le fie mai usor.
Am intrebat cum se poate desfiinta un post de logistician(firma se ocupa cu distributie de materiale de constructii) si mai ales daca se desfiinteaza postul de ce au angajat alte 2 persoane sa faca cam ce trebuia sa fac eu.Au balmajit ceva ca nu ar face asta ci altceva dar era o mare minciuna pt ca acestia fac exact ce faceam eu in perioada aceea.
A doua zi am fost la spital (eu avand o problema la spate) si mi-am luat concediu medical pe care l-am prelungit pana la sfarsitul lunii.
La sfarsitul acestei luni mi se termina si concediul medical si teoretic eu ar trebui sa ma intorc la munca desi acolo nu mai sunt primit atata timp cat m-au pus sa predau tot ce aveam.
CE TREBUIE SA FAC?
Eu nu vreau sa imi dau demisia si sunt constient ca nici dragoste cu sila nu se poate! Teoretic eu nu am primit nimik scris ca s-ar fi desfiintat postul si nici ca as fi fost dat afara.M-am gandit sa le timit un e-mail si sa le aduc la cunostiinta ca incepand cu 01.02.2009 ma voi prezenta la servici si daca dansii doresc sa ma concedieze ei nu sa imi dau eu demisia!
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns referitor la problema mea!!
multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: ContSters74449 , utilizator 15:17, 15 Ianuarie 2009
Informeaza unitatea pana la ce data ai concediu medical , altfel poate fi considerat un act de indisciplina . Dupa expirarea concediului medical ,prezinta-te la munca si lasa-i pe ei sa-ti notifice ca te concediaza .Daca iti dai demisia nu poti primi nici macar somaj .
Prin depunerea certificatului medical la angajator se considera notificarea ca fiind facuta. Nu este necesar nimic altceva decat acest certificat. Cand inceteaza concediul medical prezentativa la locul de munca. In cazul in care intampinati dificultati puteti notifica angajatorul sa va asigure ativitatea conform CIM si fisa postului. Este important sa nu absentati chiar daca stati 8 ore fara activitate la locul de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator
In plus, daca va restructureaza postul, trebuie sa va dea plati compensatorii, in afara salariului datorat la zi. Din cate stiu eu, platile compensatorii se impoziteaza numai cu 16 %, deci "echivalentul" unui salariu-ca plata compensatorie este mai mare decat salariul datorat dupa o luna de munca. Ce contract colectiv se aplica firmei unde lucrati? Sau aveti un contract colectiv la nivel de firma? Sigur unul dintre aceste contracte va asigura plati compensatorii.
Tot pe restructurare ( trebuie sa ve dea o decizie scrisa si motivata, din care sa rezulte ca ati fost concediat din motive ce nu tin de persoana dumneavoastra), preavizul e de 20 zile, timp in care puteti merge la servici 4 ore, dar sa fiti platit pt 8, acordandu-vi-se beneficiul acesta tocmai in ideea de a va cauta un alt loc de munca. Angajatorul poate cumula cele 4 ore in 8, cu alte cuvinte mergeti full time la servici jumate din perioada de preaviz ( 10 zile) dar veti fi platit pentru 20.
Cat despre "indisciplinar"- trebuie sa vi se faca un raport scris, sa se covoace o comisie... Cititi orientativ in Codul Muncii capitolul privitor la concedieri. Si neaparat interesati-va ce Contract Colectiv se aplica firmei unde lucrati. E foarte important sa aflati ce drepturi aveti in temeiul acelui Contract Colectiv.Acesta trebuie sa contina dispozitii cel putin la fel de favorabile dumneavoastra ca cele din Codul Muncii.
A... si daca va luati concediu medical in timpul preavizului, acesta suspenda contractul individual de munca, deci si preavizul, deci intrerupe curgerea celor 20 de zile...Atentie cum vi le vor calcula.
Ideal ar fi sa se linisteasca apele si sa va continuati relatiile de munca in bune conditii...dar sa fiti atent la "avertismentul" pe care l-ati primit.
Sper ca nu v-am incurcat...sigur puteti primi raspunsuri mai detaliate pe acest forum. Eu mi-am permis sa va raspund pentru ca... "tot patitu-i priceput" .
In timpul cand am fost in concediu medical am facut rost de contractul colectiv de munca in care era mentionat ca daca te dau ei afara trebuie sa iti achite doua salarii compensatorii.Insa au aflat (deoarece supravegheaza calculatoarele angajatilor ) si au spus ca acel contract colectiv de munca nu este valabil si ca ar fi altul pe care totusi nu vor sa il prezinte! La cine sa ma adresez ca sa pot sa fac rost de contractul colectiv de munca?
Am uitat sa mentionez ca in momentul cand ei mi-au sugerat sa imi dau demisia ca altfel stiu cum sa fabrice niste abateri eu i-am inregistrat cu telefonul mobil! Ma ajuta cu ceva lucrul asta?
In primul rand ca puteti pune respectiva inregistrare celui care a facut afirmatia si sa il avertizatia ca aveti dovezi ca doresc sa fabrice abateri disciplinare si ca nu veti ezita sa le prezentati instantei cand veti ataca in instanta o astfel de dispozitie de desface CIM. Cu privire la continutul contractului colectiv il puteti avla printr-o cerere scrisa catre angajator, in caz contrar veti reclama la ITM pentru nerespectarea CCM cand veti solicita salariile compensatorii. Este bine sa aveti grije de telefon.
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Am nevoie de ajutor sarlota sarlota Am fost data afara incepand cu data de 01.12.2009 Lucrez in domeniul farmaceutic. As putea sa mai stau daca intru in concediu medical? (vezi toată discuția)
Concediere in timpul sarcinii? aba1011 aba1011 Tocmi am fost anuntata ca departamentul de vanzari directe din cadrul firmei se desfiinteaza in toata tara de la inceputul lui decembrie.Inca nu mi s-a inmanat ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post petronela78_m petronela78_m Buna seara, Inainte cu 3 saptamani, am fost anuntata verbal ca postul meu se va desfiinta, iar un alt post nu au care sa-mi-l ofere si in plus nu se mai fac ... (vezi toată discuția)