avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Intrebare executor judecatoresc / avocat
Discuție deschisă în Executare silită

Intrebare executor judecatoresc / avocat

Bunica mea a castigat un proces ( definitiv si irevocabil ). M-a rugat sa ma interesez in legatura cu problema ei. Dansa vrea sa apeleze la un executor judecatoresc pentru ca altfel nu v-a primi partea din bani de buna voie. Intrebarea este : se poate apela la un executor judecatoresc fara sa fie nevoie de existenta avocatului? Vrea sa rupa legatura cu avocata daca este posibil. Nu prea ne pricepem la aceste lucruri...
Multumim
Cel mai recent răspuns: Birou Executor Judecatoresc Soames Cosmin Robert , Executor judecatoresc 09:29, 19 Septembrie 2012
Da, se poate apela direct la un executor judecatoresc, fara sa aveti nevoie de un avocat. Mare atentie la ce semnati, onorariu si alte cheltuieli. Stabiliti clar de la bun inceput ca sa nu constatati la sfarsit ca suma ce trebuia recuperata o dati pe taxe si onorarii.
unmoeglich a scris:

Da, se poate apela direct la un executor judecatoresc, fara sa aveti nevoie de un avocat. Mare atentie la ce semnati, onorariu si alte cheltuieli. Stabiliti clar de la bun inceput ca sa nu constatati la sfarsit ca suma ce trebuia recuperata o dati pe taxe si onorarii.


Nu se semneaza nimic! Creditorul avanseaza o parte din cheltuielile de executare iar diferenta (inclusiv onorariul) se recupereaza de catre executor de la debitor.

Nu stiu de ce toata lumea are impresia ca plateste creditorul banii respectivi. Se merge pe principiul cine greseste, plateste!

Asa e cand auzi pe la coltul blocului sau pe banca patania unui prieten al unei reude a unui vecin samd...
Ca sa nu fie dupa "Banca" sau dupa "pataniile prietenilor", desi multe sunt adevarate, sa dam si textul de lege:
Art. 39
(1) Executorii judecatoresti au dreptul, pentru serviciul prestat, la onorarii minimale si maximale stabilite de ministrul justitiei, cu consultarea Consiliului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti. In cazul executarii silite a creantelor avand ca obiect plata unei sume de bani, onorariile maxime sunt urmatoarele:
a) pentru creantele in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 10% din suma reprezentand valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
b) pentru creantele in valoare de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.000 lei plus un procent de pana la 3% din suma care depaseste 50.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
c) pentru creantele in valoare de peste 80.000 lei, dar pana la 100.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.900 lei plus un procent de pana la 2% din suma care depaseste 80.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
d) pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul maxim este de 6.300 lei plus un procent de pana la 1% din suma care depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite.
(2) Ministrul justitiei va stabili onorarii minimale si maximale pentru persoanele cu venituri sub salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, precum si posibilitatea achitarii acestora in mai multe transe.
(3) Executorii judecatoresti nu pot conditiona punerea in executare a hotararilor judecatoresti de plata anticipata a onorariului.
(4) Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, cu exceptia cazului in care creditorul a renuntat la executare, situatie in care vor fi suportate de acesta, sau daca prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare stabilite sau, dupa caz, efectuate dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu, chiar daca el a executat-o de bunavoie. Cu toate acestea, in cazul in care debitorul, somat sa isi indeplineasca obligatia, a executat-o de indata sau in termenul acordat de lege, el nu va fi tinut sa suporte decat cheltuielile pentru actele de executare efectiv indeplinite, precum si onorariul executorului judecatoresc si, daca este cazul, al avocatului creditorului, proportional cu activitatea depusa de acestia.
(5) Sunt cheltuieli de executare:
1. taxele de timbru necesare declansarii executarii silite;
2. onorariul executorului judecatoresc, stabilit potrivit legii;
3. onorariul avocatului, in faza de executare silita;
4. onorariul expertului si al interpretului;
5. cheltuielile efectuate cu ocazia publicitatii procedurii de executare silita si cu efectuarea altor acte de executare silita;
6. cheltuielile de transport;
7. alte cheltuieli prevazute de lege ori necesare desfasurarii executarii silite.
Pentru ca nu mai pot sa editez, adaug aici de pe acest site alte exemple:
Am de recuperat o suma de bani (50.000 RON) de la un individ. Au trecut 9 luni de la data scadenta. Actul pe care l-am semnat in fata notarului are titlu executoresc, drept urmare am fost la un executor cu acel contract si mi-a perceput o taxa de 1250 RON si mi-a zis ca nu poate sa inceapa procedura de executare silita daca nu achit aceasta suma ceea ce mi-i s-a parut cam dubios.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Si ce vezi in textul de lege indicat? Ca nu inteleg...
Avem onorariul care este inclus in cheltuielile de executare (onorariul are ponderea cea mai mare din cheltuieli). Citim art. 39 al.3 - Ne-am lamurit.
Avem cheltuieli de executare. Citim Art. 371 al. 7 Cod proc civ - Ne-am lamurit??
Cine suporta cheltuielile de executare ??? Citim art. 39 al.4 - Ne-am lamurit??
Debitorul va primi de la executor creanta recuperata si avansul platit la depunerea dosarului. Nu plateste un ban in plus (asta in cazul in care se recupereaza creanata. daca nu se recupereaza pierde avansul, in fond nici executorii nu sunt institutii de binefacere).



Alte discuții în legătură

Executor judecatoresc babule babule Exista un procent minimal sau maximal obligatoriu pentru ca un executor judecatoresc sa isi solicite cheltuielile cu executarea silita. In cauza este ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli executare Vandrei Vandrei Buna seara, Datorez suma de 2000 lei, pe care trebuie sa o achit, care reprezinta cheltuieli de judecata. Sunt dispus sa o platesc, dar partea adversa, cu ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuieli executare silita VAYA VAYA In urma unei sentinte civile unde am cerut iesirea din indiviziune s-a stabilit ca eu sa platesc o sulta proprietarului minoritar. Imediat acesta a mers la ... (vezi toată discuția)