avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical salariati detasati
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical salariati detasati

Unitatea pentru care lucrez are cativa salariati detasati de la alta societate. Unul dintre acestia aduce un certificat de concediu medical. Indemnizatia de concediu medical va fi platita de angajator sau de unitatea la care este detasat in prezent? Cine este indreptatit sa recupereze banii de la CASS pentru acel concediu medical? Unde gasesc in legislatie referiri la aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:35, 6 August 2012
Codul muncii prevede ca drepturile salariale ale angajatului detasat sa se acorde de catre angajatorul la care este detasat. Implicit, si concediul medical se va plati de catre acelasi angajator. Daca acesta nu-si indeplineste obligatiile fata de angajat, angajatorul initial trebuie sa le indeplineasca.
Pana la urma, dupa cum prevede art.47, cred ca se face asa cum se inteleg angajatorii, important ca angajatul sa-si primeasca drepturile.

Codul Muncii:
ART. 45
Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporarã a locului de muncã, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executãrii unor lucrãri în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţãmântul scris al salariatului.
ART. 46
(1) Detaşarea poate fi dispusã pe o perioadã de cel mult un an.
(2) În mod excepţional, perioada detaşãrii poate fi prelungitã pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor pãrţi, din 6 în 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusã de angajatorul sãu numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevãzute de lege sau de contractul colectiv de muncã aplicabil.
ART. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordã de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
(2) Pe durata detaşãrii salariatul beneficiazã de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.

(3) Angajatorul care detaşeazã are obligaţia de a lua toate mãsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea sã îşi îndeplineascã integral şi la timp toate obligaţiile faţã de salariatul detaşat.
(4) Dacã angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţã de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
(5) În cazul în care existã divergenţã între cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul sãu de muncã de la angajatorul care l-a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricãruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silitã a obligaţiilor neîndeplinite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasarea live_maz live_maz care este procedura prin care un salariat poate fi detasat? exista o corespodenta tipica intre cele 2 soc? (vezi toată discuția)
Detasare marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg in cazul unei detasari ? Salariatul are dreptul la o compensatie de 50 %din salariul de baza daca ... (vezi toată discuția)
Detasare salariat agatha25 agatha25 Buna ziua. Un salariat care are contract de munca de 8 ore sau 4 ore la firma care a efectuat initial angajarea poate fi detasat cu 2 ore ? Care este ... (vezi toată discuția)