avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil din contract de munca pe ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil din contract de munca pe perioada determinata

buna ziua,cum pot sa beneficiez de indemnizatie crestere copil daca am contract de munca pe perioada determinata 01 09 2011 01 09 2012 iar eu ar trebui sa nasc pe 01 10 2012 . 12 luni le am cotizate dar este o pauza de o luna intre expirarea contractului si data probabila de nastere.multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 26 Februarie 2019
1. Deoarece veti naste pe 01.10.2010 inseamna ca veti putea intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) inainte de a inceta contractul individual de munca (CIM).

2. In aceasta situatie va p[rezentati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) cu o copie dupa decizia de incetare de drept a CIM (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) si cu certificatele medicale care va vor fi platite de CJAS.

3. Dupa terminarea concediului de maternitate puteti intra in concediu crestere copil.
multumesc.dar am uitat sa specific ca lucrez in invatamant si ca de la casa de pensii mi-a spus ca peste tot se poate asa cum ati spus dvs numai in invatamant nu.secretara de la scoala a spus ca la 01 09 2012 imi incheie contractul de munca si ca nu am dreptul la concediu.se poate asa?
1. CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru cdare a fost incheiat.

2. Daca dvs. intrati in concediu de maternitate inainte de a expira CIM atunci veti depune certificatele medicale la CJAS care vi le va plati si dupa aceea intrati in CCC.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.

4. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

5. - Casa de Pensii nu are legatura cu aceasta problema iar raspunsul ca in invatamant nu se aplica legea este aberant si ilegal.
- De asemenea secretara scolii nu cunoaste legile.
- In OUG 158/2005 si in Normele de aplicare a ei nu se specifica nicaieri ca prevederile legale se aplica numai anumitor categorii de asigurati sau de salariati.

6.- Luati legatura cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care cunoaste prevederile legale (pe care vi le-am redat mai sus).
- Cine va mai da un altfel de raspuns sa le cereti sa va spuna si baza legala, in caz contrar raspunsul nu are nici o valoare.
multumesc mult pentru raspuns.
Buna ziua,
As vrea sa va cer parerea referitor la o situatie similara:
Am contract pe perioada determinata pana pe 01.08.2015, data estimata a nasterii este 10.08.2015.. Cel mai probabil angajatorul nu imi va mai prelungi contractul dupa 01.08. Cum pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului? Mentionez ca am o perioada de 1 an lucrata pana la data nasterii.
In cazul in care nasterea se produce dupa 01.08 mai pot beneficia de indemnizatie daca exista o perioada in care nu mai sunt angajata ( aprox 10 zile)?
Este necesar sa figurez ca angajata la o alta companie in acea perioada pt a beneficia de indemnizatie? Daca da, legal este posibila aceasta angajare?
Daca intru in concediu prenatal cel de 63 de zile, mai este necesar sa figurez ca angajata pana la data nasterii?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil bianchina18 bianchina18 Buna ziua! As avea nevoie de o lamurire, situatia sta in felul urmator: incepand cu 1 septembrie 2015, am inceput un contract de munca pe perioada determinata ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate si indemnizatia aferenta concediului crestere copil in cazul cim pe perioada determinata EMANUELLA2606 EMANUELLA2606 Buna ziua, Numele meu este Mihaela Ghiorghiu si am si eu cateva intrebari referitoare la concediul prenatal, concediul crestere copil si indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal fractionat irina19867 irina19867 Buna ziua.Sunt profesoara suplinitor, urmeaza sa nasc in 12 august.As avea doua nelamuriri...prima este aceea ca as mai avea 3 saptamani de practica la scoala ... (vezi toată discuția)