avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul prenatal fractionat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul prenatal fractionat

Buna ziua.Sunt profesoara suplinitor, urmeaza sa nasc in 12 august.As avea doua nelamuriri...prima este aceea ca as mai avea 3 saptamani de practica la scoala insa aleg sa intru in concediu prenatal.Pot lua concediu prenatal numai pe aceste 3 saptamani?pentru ca dupa as avea concediul de odihna....Si oricum nu inteleg ce se va intampla cu salariul daca se suprapun avand in vedere ca mi se incheie contractul in 31 august?
Si a doua intrebare....salariul meu brut a fost constant 1139, cat ar fi indemnizatia de crestere a copilului??Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:42, 24 Iunie 2015
1. - Concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se ia de regula 63 de zile inainte de nastere si 63 de zile dupa nastere.
- Dar se poate lua si altfel, in functie de dorinta dvs. si de cum va recomanda medicul.
- Singura conditie este ca postnatalul a fie de cel putin 42 de zile.

2. Concediul de maternitate nu se da fractionat ci daca l-ati inceput el va fi dus pana la capat.

3. - Pe perioada de concediu de maternitate veti primi indemnizatie (nu salariu) pe baza certificatului medical emis de medic.
- Indemnizatia este platita de angajator care va recupera banii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

4. - Contractul individual de munca inceteaza de drept la 31 august chiar daca sunteti in concediu de maternitate.

- In aceasta situatie aveti doua posibilitati:
a) sa duceti certificatele medicale de maternitate la CJAS care le va plati si apoi veti intra in concediu crestere copil (CCC).
b) sa va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in concediu de maternitate).

- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din salarii si cele din indemnizatia de concediul de sarcina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate si indemnizatia aferenta concediului crestere copil in cazul cim pe perioada determinata EMANUELLA2606 EMANUELLA2606 Buna ziua, Numele meu este Mihaela Ghiorghiu si am si eu cateva intrebari referitoare la concediul prenatal, concediul crestere copil si indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Situatie concediu crestere copil MihaelaUrsu1 MihaelaUrsu1 Buna ziua, Lucrez ca si trainer pe Contract de munca cu perioada determinata. In data de 12.07.2016 urmeaza sa am un copil. Contractul de munca se va ... (vezi toată discuția)
Gravida cu contract determinat beredenisa beredenisa Buna ziua, am o problema sunt gravida in luna a VI a si sunt angajata la o firma pe perioada determinata. In 30.06 imi expira contractul de munca si am fost ... (vezi toată discuția)