avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Tocmai ce am revenit la munca dupa 2 ani in care m-am aflat in concediu de ingrijire si crestere copil. Am fost sub incidenta vechii legi. Am aflat saptamana aceasta ca sunt din nou insarcinata. Asta inseamna ca voi continua activitatea pe o perioada de 8-9 luni.

Cum se va aplica calculul pentru indemnizatia pe care urmeaza sa o primesc dupa ce nasc?

Sub incidenta carei legi intru de aceasta data?

Eu aveam un procent de 85 % din care se scazuse inca 10 sau 15 % cand au inceput cu micsorarile. acum ce mai prevede legea?
Cel mai recent răspuns: Christina Pletea , Consilier juridic 11:59, 7 August 2012
1. Veti intra in CCC2 in baza OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

2. - Indemnizatia se calculeaza in procent de 75% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
- In aceste venituri intra indemnizatia pentru CCC1, salariile obtinute, indemnizatia pentru concediul de maternitate.

3. - Conform OUG 111/2010 puteti opta pentru CCC2 pana la 1 an sau pana la 2 ani:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
...

- 1 ISR = 500 lei.

4. Daca alegeti varianta de CCC2 pana la 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti primi un stimulent de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.

In anul 2012 exista doua situatii pentru mamele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului: mamele care au nascut (sau au adoptat, au copii incredintati spre adoptie, au luat in plasament sau sub tutela) inainte de 31 decembrie 2010 se supun prevederilor OUG 148/2005 si mamele care au nascut (sau se gasesc intr-una dintre situatiile mentionate mai sus) dupa 1 ianuarie 2011 si care se supun prevederilor OUG 111/2010.
Pentru parintii care au copiii nascuti, adoptati, incredintati in vederea adoptiei, luati in plasament, in plasament in regim de urgenta sau tutela pana la data de 31 decembrie 2010 se aplica prevederile OUG 148/2005. Aceste persoane trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului ori producerii evenimentelor mentionate, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara reprezentand 75% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni.
Pentru parintii care au copiii nascuti, adoptati, incredintati in vederea adoptiei, luati in plasament, in plasament in regim de urgenta sau tutela dupa 1 ianuarie 2011 (deci inclusiv pentru mamele care vor naste in 2012), se aplica prevederile privind acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului, cuprinse in OUG 111/2010.
Vor beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului persoanele care, in anul anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca parintele opteaza pentru ramanere in concediu de crestere al copilului pana la data la care aceste implineste 2 ani, va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei. In cazul acestei optiuni stimulentul de insertie nu se acorda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie lunara parinte adoptiv Diana2016 Diana2016 Buna ziua, Suntem o familie cu atestat de adoptie si dorim sa adoptam un baietel. Sotul meu lucreaza cu norma intreaga si salar iar eu am lucrat pana in 31 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului MariaLL MariaLL Buna ziua! Imi poate da cineva niste raspunsuri? In cazul in care al doilea copil se naste la cateva zile dupa ce primul implineste doi ani, cum se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil - speta copil adoptat de 1 an Cabiniuc Lucian Cabiniuc Lucian Buna ziua, Rog urmatoarea clarificare: - in cazul adoptiei unui copil in varsta de 1 an, cum se calculeaza cuantumul indemnizatiei, in cazul in care ... (vezi toată discuția)