avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cat plateste un angajat pt. un bilet de tratament ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cat plateste un angajat pt. un bilet de tratament ?

Buna ziua, as avea rugaminteam daca poate cineva sa-mi spuna, un angajat cat trebuie sa plateasca la casa de pensii pentru un bilet de tratament de 18 zile intr-o statiune: jumatate din salariul pe care il primeste salariatul sau jumatate din salariu mediu brut pe economie, ca am auzit ambele variante si nu stiu care este cea valabila (si eventual unde e prevazut acest lucru). Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva si va doresc toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: MANUELA CHIOREAN , Consultant resurse umane 09:39, 14 August 2012

Salariatii platesc 50% sau 100% din valoarea integrala a biletului de tratament , in functie de castigul lor brut din luna anterioara plecarii in statiune si de castigul salarial mediu brut pe economie - care este 2.117 lei in anul 2012 - , cfm. Ordinului nr. 82/DDP/19.03.2012 al Presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice (pe care il puteti consulta integral pe site-urile caselor judetene de pensii). Iata mai jos citatul aferent situatiei dvs:


" E.2. în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I si II din Legea nr. 263/2010 al căror câştig salarial brut/soldă brută/venit brut, realizat lunar conform O.U.G. nr. 82/08.09.2010, pentru care se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale, şi/sau, după caz, cuantumul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate cuvenite pentru luna respectivă, conform legii, este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, cuantumul contribuţiei individuale este de 50% din preţul biletului de tratament balnear.
În cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. V din Legea nr. 263/2010 al căror cuantum al ajutoarelor lunare, plătite din bugetul de stat, pentru care se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale, şi/sau, după caz, cuantumul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate cuvenite pentru luna respectivă, conform legii, este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, cuantumul contribuţiei individuale este de 50% din preţul biletului de tratament balnear.

Câştigul salarial brut/solda brută/venitul brut, realizat lunar conform O.U.G. nr. 82/08.09.2010, cuantumul ajutoarelor lunare, plătite din bugetul de stat, este cel din luna în care a fost depusă ultima Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.Aceasta este considerată valabilă, în înţelesul prezentelor criterii, dacă a fost depusă şi înregistrată cu cel mult 60 de zile anterioare datei repartiţiei. (pct.D.2.2.)

E.3. în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V din Legea nr. 263/2010 al căror câştig salarial brut/solda brută/venit brut, realizat lunar conform O.U.G. nr. 82/08.09.2010, cuantum al ajutoarelor lunare, plătite din bugetul de stat, pentru care se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale, şi/sau, după caz, cuantumul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate cuvenite pentru luna respectivă, conform legii, este mai mare decât câştigul salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, se achită preţul integral al biletului de tratament balnear.
Câştigul salarial brut/solda brută/venitul brut, realizat lunar conform O.U.G. nr. 82/08.09.2010, cuantumul ajutoarelor lunare, plătite din bugetul de stat, este cel din luna în care a fost depusă ultima Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate Aceasta este considerată valabilă, în înţelesul prezentelor criterii, dacă a fost depusă şi înregistrată cu cel mult 60 de zile anterioare datei repartiţiei. (pct.D.2.2.)"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea nr. 263/2010 - pfa si pensionar vladut2 vladut2 Va rog sa ma lamuriti asupra urmatorului text din legea 263/2010, Legea pensiilor/2011 Art.114. (1) ,,In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda ... (vezi toată discuția)
Contributie persoana fizica autorizata de plata a pensiei cory_r cory_r daca venitul declarat este sub 7000 de lei pe an mai platesc contributia pentru pensie ?mentionez ca sint persoana fizica autorizata (vezi toată discuția)
Cas halmagy123 halmagy123 Pot sa inchei un contract cu CAS in baza terenului arabil pe care il detine familia,si sa platesc contributia pentru a fi asigurat ?Momentan sunt ... (vezi toată discuția)