Bună ziua,
Vă rog să mă ajutaţi cu un răspuns la următoarea întrebare:
conform Codului muncii angajatul are dreptul la 5 zile libere plătite pentru căsătorie.
Cum va fi pontat în zilele respective (co sau program normal) şi dacă se calculează zile calendaristice sau lucrătoare? Nici Codul muncii şi nici societatea nu a menţionat în ROI dacă vor fi lucrătoare sau calendaristice. Cum este corect?
Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri
Daca sunt platite, atunci nu pot fi decat zile lucratoare. Se ponteaza lucrat sau cu un cod al dvs. (la firma unde lucrez folosim LP, de la liber platit), care sa insemne ca pe acele zile se va plati salariul cuvenit. Pe aceste zile nu se acorda tichete de masa, daca firma da asa ceva.
atentie. Codul muncii nu mentioneaza ca angajatul are dreptul la x zile libere, pentru nu stiu ce eveniment, ci numai contractul colectiv de munca si regulamentul intern, aplicabil angajatorului.
Prin art. 152 din Codul Muncii, republicat se mentioneaza:
"Art. 152. - (1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern."
In plus numai prin:
1. HG 1364/2006 se stabileste 1 zi libera platita pt donatorii de sange;
2. Legea 210/1999, stabileste ca tatal care a urmat un curs de puericultura are dreptul la 10 zile libere plattite, la nasterea unui copil.
In aceste cazuri, zilele libere platite sunt doar zilele lucratoare, iar salariatul beneficiaza de drepturile salariale aferente.
Intr-adevar salariatii trebuie sa primeasca zile libere platite pentru evenimente de familie dar acestea se aproba de la angajator la angajator prin CCM sau RI.
Art. 152din codul muncii republicat
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
De regula aceste zile sunt lucratoare ,se ponteaza cu 8 ore si se platesc in aceleasi conditii ca pentru munca prestata.
Buna ziua!
Eu lucrez la o firma cu probleme financiare si de aceea avem cate 4 zile de CFS/luna "la cerere". In contractul colectiv de munca nu scrie de cele 10 zile suplimentare pt cei care au absolvit cursul.
Am facut cursul de puericultura. Pt alti colegi care au cerut cele 10 zile in plus de concediu platit cica le-ar fi "demosntrat" d-na de la juridic ca nu are cum sa le ofere firma.
Care este adevarul? Legea primeaza in fata juridicului din firma sau firma/d-na este atotputernica? Sau nu vor sa le plateasca din banii firmei?
Cum ii pot convinge si eu cand ajung sa depun cererea peste maxim 5 saptamani cand ar fi termenul de nastere?
Daca se decide in final sa imi accepte si vor sa imi suspende contractul in revisal pt cele 10 zile suplimentare platite, cu ce ma va afecta la salariu sau la pensie?
Multumesc anticipat!