1. - Daca va duceti la munca si lucrati nu are cum sa va taie din salariu (cine v-a spus asta sa va spuna si care este prevederea legala).
- Daca dvs. nu solicitati CCC pentru o luna sotia va beneficia de CCC cu o luna mai putin dupa care se reintoare la somaj daca i-au mai ramas cateva luni de efectuat.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.
...
(7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.
(8) In situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6).
...
4. Ar fi bine daca ati lua legatura (chiar si prin e-mail) cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care a aproba si plateste CCC si indemnizatia aferenta.
eu spuneam ca in cazul in care as solicita sa iau acea luna de concediu pierd de doua ori odata pentru ca sotia,care anterior nasterii se afla in somaj,pierde in luna respectiva indemnizatia si a doua oara pentru ca eu in acea luna o sa primesc doar 85% din salariu dupa cum am vazut ca scrie in lege
1. In acea luna veti fi in CCC si veti primi o indemnizatie egala cu 75% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (din 2010 s-a modificat procentul de la 85% la 75%).
2. Dar v-am spus ca nu sunteti obligat sa intrati in CCC pentru o luna si v-am dat textul de lege care spune cum sa procedati.
3. Parerea mea personala, in legatura cu aceasta luna de CCC pentru celalalt parinte, este ca produce mai multa confuzie si birocratie si nu ajuta cu nimic copilul.