avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... vatamarea corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

vatamarea corporala

IN URMA CU 2 ANI AM FOST AGRESAT DE UN GRUP DE PERSOANE (6-8).IN URMA ACESTEI AGRESIUNI AM FOST DIAGNOSTICAT CU PERFORATIE MINIMA DE TIMPAN DUPA O SPITALIZARE DE 8 ZILE.MI SA ELIBERAT CERTIFICAT MEDICO-LEGAL CU 25-30 ZILE INGRIJIRI MEDICALE DACA NU SURVIN COMPLICATII. DIN ACEST GRUP AM RECUNOSCUT 2 PERSOANE.UNA DINTRE PERSOANE A FOST SCOASA DE SUB URMARIRE PENALA SI A RAMAS DECAT UNA. DECI DIN ACEST GRUP RESTUL AU FOST TRECUTI CA MARTORI IMPOTRIVA MEA SI UNUL SINGUR A LUAT VINA ASUPRA LUI.FAC PRECIZAREA CA AU FOST DE FATA 2 COLEGI DE SERVICIU CARE SUNT SI EI MARTORI IN ACEST DOSAR.ACESTIA DIN URMA NEFIIND AUDIATI DECAT LA SECTIA DE POLITIE.PROCESUL ESTE PE ROL.PERSOANA CARE A FOST SCOASA DE SUB URMARIRE PENALA ARE CAZIER SI DUPA PAREREA MEA LA INFLUENTA NEPOTULUI ACESTEI PERSOANE CARE ESTE DEFAPT SOFER IN CADRUL JUDECATORIEI CALARASI DESERVIND CHIAR PRESEDINTELE JUDECATORIEI.VA ROG INSISTENT DATI-MI SI MIE NISTE LAMURIRI PENTRU CA EU VREAU SA TRAG LA RASPUNDERE TOT GRUPUL.DOSARUL SE JUDECA LA JUDECATORIA CALARASI.
solicita instantei reaudierea celor 2 martori.... respectiv colegii tai de serviciu
iar in ceea ce priveste persoana fata de care s/a dispus scoaterea de sub urmarire, poti face plangere , in baza art. 278 indice 1 Cpc impotriva rezolutiei procuroruli prin care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala
Intrucat certificatul atesta un numar de ingrijiri medicale cuprinse intre 21-60 , in speta este vorba despre savarsirea infractiunii de vatamare corporala .

Daca numarul de ingrijiri medicale va fi peste 60 de zile , infractiunea va fi cea de vatamare corporala grava 182.Cod Penal.

Impotriva ordonantei de scoatere de sub urmarire penale se poate face o plangere de catre orice persoana care justificata un interes, nu numai de partea vatamata, la judecatorie , in termen de 20 de zile de la data comunicarii .

sau

conform art.278 C.p.pen. „Plângerea contra actelor procurorului

(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel sau ale procurorului şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.

(3) În cazul rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau al ordonanţei ori, după caz, al rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanţă sau rezoluţie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 şi art. 249 alin. 2.

(3^1) Rezoluţiile sau ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor de neîncepere a urmăririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmărire penală ori de încetare a urmăririi penale, se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.

(4) Dispoziţiile art. 275 - 277 se aplică în mod corespunzător.”

Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
din ceea ce ati relatat probabil acea persoana se afla in unul din cazurile prevazute de art.10 C.proc.penala

Cazurile in care punerea in miscare sau exercitarea actiunii penale este impiedicata

Art. 10. - Actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar cand a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata daca:

a) fapta nu exista;

b) fapta nu este prevazuta de legea penala;

*b1) fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni;


--------------------------------------------------------------------------------

*) Lit. b1) a alin. 1 al art. 10 a fost introdusa prin Legea nr. 7/1973, publicata in B.Of., Partea I, nr. 49 din 6 aprilie 1973.



c) fapta nu a fost savarsita de invinuit sau de inculpat;

d) faptei îi lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii;

e) exista vreuna din cauzele care inlatura caracterul penal al faptei;

f) lipseste plangerea prealabila a persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale;

g) a intervenit amnistia sau prescriptia ori decesul faptuitorului;

h) a fost retrasa plangerea prealabila ori partile s-au impacat, in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala;

i) s-a dispus inlocuirea raspunderii penale;

j) exista autoritate de lucru judecat. Impiedicarea produce efecte chiar daca faptei definitiv judecate i s-ar da o alta incadrare juridica.

In cazul prevazut la lit. f), actiunea penala poate fi pusa in miscare ulterior in conditii legale.

Clasarea, scoaterea de sub urmarire, incetarea urmaririi penale, achitarea si incetarea procesului penal

Art. 11. - Cand se constata existenta vreunuia din cazurile prevazute in art. 10:

1. In cursul urmaririi penale procurorul, la propunerea organului de cercetare penala sau din oficiu, dispune:

a) clasarea, cand nu exista invinuit in cauza;

b) scoaterea de sub urmarire, in cazurile prevazute in art. 10 lit. a)-e), cand exista invinuit sau inculpat in cauza;

*c) incetarea urmaririi penale, in cazurile prevazute in art. 10 lit. f)-h) si j), cand exista invinuit sau inculpat in cauza

Faceti plangere la rezolutiile procurorului
Am uitat sa mai fac o precizare refitor la rezolutia procurului ce a decis neinceperea urmariri penale pentru cealalta persoana.Plingerea mea a fost facuta in luna august 2007 dar la acea data nu aveam de unde sa stiu ca poate fi atacata intr-un anumit termen de zile . Oare in aceasta comunicare nu era de datoria procurorului respectiv sa imi aduca si mie la cunostinta ca am dreptul de a ataca aceasta decizie intr-un anumit termen de zile?Mai am dreptul in prezent de a face o plingere sau ceva de acest gen?

Alte discuții în legătură

Art.10 cod procedura penala bgvl bgvl In situatia in care sesizez parchetul prin plangere sau denunt despre comiterea unei infractiuni de catre o persoana, aceasta infractiune fiind prescrisa, ... (vezi toată discuția)
Lovire si alte violente geogxg88 geogxg88 In data de 12.08.2012 am fost lovit cu o sticla in cap provocandu-mi leziuni ce au necesitat 7-8 zile ingrijiri medicale. D-nul procuror a analizat dosarul si ... (vezi toată discuția)
Dosar penal la parchet !!! ion-alin ion-alin Am calitatea de reclamant intr-un dosar penal pe art .193 c.p. aflat pe rolul Parchetului . A dost data o ordonanta de scoatere de sub urmarire penala a ... (vezi toată discuția)