avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Lovire si alte violente
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Lovire si alte violente

In data de 12.08.2012 am fost lovit cu o sticla in cap provocandu-mi leziuni ce au necesitat 7-8 zile ingrijiri medicale.
D-nul procuror a analizat dosarul si a stabilit in data de 08.01.2013 ca fapta savarsita de invinuit nu prezinta un grad de pericol social si nu a produs urmari grave si dispune scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului si aplica acestuia o amenda cu caracter administrativ in cuantum de 1000 lei.Intrebarea mea este:ce pasi trebuie sa urmez si unde trebuie sa ma adresez pentru recurs?
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 18:36, 18 Ianuarie 2013
Va trebui sa formulati plangere impotriva solutiei procurorului.

Cod procedura penala:

ART. 275
Dreptul de a face plângere
Orice persoană poate face plângere împotriva măsurilor si actelor de urmărire penală, dacă prin acestea s-a adus o vătămare intereselor sale legitime.
Plângerea se adresează procurorului care supraveghează activitatea organului de cercetare penală si se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penală.
Introducerea plângerii nu suspendă aducerea la îndeplinire a măsurii sau a actului care formează obiectul plângerii.
ART. 276
Obligatia de înaintare a plângerii
Când plângerea a fost depusă la organul de cercetare penală, acesta este obligat ca în termen de 48 de ore de la primirea ei să o înainteze procurorului împreună cu explicatiile sale, atunci când acestea sunt necesare.
ART. 277
Termenul de rezolvare
Procurorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 20 de zile de la primire si să comunice de îndată persoanei care a făcut plângerea modul în care a fost rezolvată.
ART. 278
Plângerea contra actelor procurorului
(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul sef de secÑie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie.
(2) În cazul când măsurile si actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al
parchetului de pe lângă curtea de apel sau ale procurorului sef de secÑie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de către acestia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
(3) În cazul rezoluÑiei de neîncepere a urmăririi penale sau al ordonanÑei ori, după caz, al
rezoluÑiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale,
plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonantă sau rezolutie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 si art. 249 alin. 2.
(3^1) Rezolutiile sau ordonantele prin care se soluÑtonează plângerile împotriva rezolutiilor sau ordonantelor de neîncepere a urmăririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmărire penală ori de încetare a urmăririi penale, se comunică persoanei care a făcut plângerea si celorlalte persoane interesate.
(4) DispoziÑiile art. 275 - 277 se aplică în mod corespunzător.
ART. 278^1
Plângerea în fata judecătorului împotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de
netrimitere în judecată
După respingerea plângerii făcute conform art. 275 - 278 împotriva rezolutiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonantei ori, după caz, a rezoluÑiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum si orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278, la judecătorul de la instanta căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenta să judece cauza în primă instantă. Plângerea poate fi făcută si împotriva dispozitiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.
În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul sef de sectie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie ori procurorul ierarhic superior nu a soluÑionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul prevăzut în alin. 1 curge de la data expirării termenului initial de 20 de zile.
Dosarul va fi trimis de parchet judecătorului, în termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
Persoana fată de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, precum si persoana care a făcut plângerea se citează. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu împiedică solutionarea cauzei. Când judecătorul consideră că este absolut necesară prezenta persoanei lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia.
La judecarea plângerii, prezenÑa procurorului este obligatorie.
La termenul fixat pentru judecarea plângerii, judecătorul dă cuvântul persoanei care a făcut
plângerea, persoanei fată de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub
urmărire penală sau încetarea urmăririi penale si apoi procurorului.
Judecătorul, solutionând plângerea, verifică rezolutia sau ordonanta atacată, pe baza lucrărilor si a materialului din dosarul cauzei si a oricăror înscrisuri noi prezentate.
Judecătorul pronuntă una dintre următoarele solutii:
a) respinge plângerea, prin sentinta, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată,
mentinând rezolutia sau ordonanta atacată;
b) admite plângerea, prin sentintă, desfiintează rezolutia sau ordonanta atacată si trimite cauza procurorului, în vederea începerii sau redeschiderii urmăririi penale, după caz. Judecătorul este obligat să arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicând totodată faptele si împrejurările ce urmează a fi constatate si prin care anume mijloace de probă;
c) admite plângerea, prin încheiere, desfiintează rezolutia sau ordonanta atacată si, când probele existente la dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare, în complet legal constituit, dispozitiile privind judecata în primă instantă si căile de atac aplicându-se în mod corespunzător.
În cazul prevăzut în alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instantei îl constituie plângerea persoanei la care se referă alin. 1.
Hotărârea judecătorului pronuntată potrivit alin. 8 lit. a) si b) poate fi atacată cu recurs de
procuror, de persoana care a făcut plângerea, de persoana fată de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, precum si de orice altă persoană ale cărei interese legitime sunt vătămate.
În situatia prevăzută în alin. 8 lit. a), persoana în privinta căreia judecătorul, prin hotărâre
definitivă, a decis că nu este cazul să se înceapă ori să se redeschidă urmărirea penală nu mai poate fi urmărită pentru aceeasi faptă, afară de cazul când s-au descoperit fapte sau împrejurări noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmărire penală si nu a intervenit unul dintre cazurile prevăzute în art. 10.
Judecătorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 30 de zile de la primirea
acesteia.
Plângerea gresit îndreptată se trimite organului judiciar competent.
Cu citiva ani in urma am fost judecat pentru"ucidere din culpa"si impotriva mea s-a dispus la fel N.U.P.Din partea victimei a fost formulata plingere impotriva rezolutiei date de procuror si dosarul a mers pina in Tribunal unde s-a dispus inchiderea dosarului cu solutie definitiva si irevocabila,toata treaba a durat un an si jumatate.Ca urmare in dosarul de"lovire si alte violente"nu cred ca voi avea castig prin a face contestatie privind rezolutia data de procuror dar vreau sa mai aduc la cunostinta un tratament prescris pentru cap si vreau sa dovedesc ca mi-a fost pusa sanatatea in pericol(ametelii la miscari bruste,vedere mai slaba de citeva zile port ochelarii)adica fapta a lasat urmari grave.
numai daca veti face plagere impotriva rezolutiei puteti rezolva ceva altfel..............

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura si termene contestare n.u.p. ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Am primit azi o rezolutie de neincepere a urmaririi penale la o plangere formulata de mine. Inteleg ca am la dispozitie 20 de zile pentru a ... (vezi toată discuția)
Atacarea ordonantei picika picika buna daca stiu bine rezolutia procurorului (SUP) se poate ataca in 20 de zile.. 20 de zile lucratoare sau 20 de zile calendaristice? de unde sa incep ... (vezi toată discuția)
Procedura in penal... gigelas gigelas Buna ziua, Imi poate spune si mie cineva,daca se mai poate formula recurs/apel impotriva unei sentinte prin care instanta a respins plangerea impotriva ... (vezi toată discuția)