avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită sechestru
Discuție deschisă în Executare silită

sechestru

Buna ziua,

As dori sa stiu daca se poate daca am incheiat acum 4 ani un contract de imprumut personal, si am intarziat la plata ratelor deoarece am ramas in somaj si dupa aceea am ramas fara nici un venit, daca banca poate sa imi puna sechestru pe un imobil pe numele meu, tinand cont de faptul ca nu am girat cu acest apartament, a fost cumparat ulterior semnarii contractului.Intreb aceasta deoarece primesc amenintari cu sechestrul din partea acestora.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 23:02, 16 August 2012
Banca, in calitate de creditor, poate cere urmarirea mobiliara si imobiliara a bunurilor creditorilor, mai ales ca nu ati garantat cu nimic respectivul imprumut. Nu cunosc continutul contractului de imprumut, insa ar trebui sa mergeti la banca sau la executor sa incercati o esalonare.
Este posibil ca banca sa se indrepte si asupra bunurilor pe care le detineti in proprietate pentru a-si recupera creanta, deci si asupra acelui apartament. Mergeti la banca si solicitati o refinantare sau o reesalonare a ratelor, si sa se tina cont de situatia dvs. Este singura solutie.
Creditorul cu scopul legitim de recuperare imprumut in cadrul procedurii de executare silita,
poate solicita instantei de judecata instituirea masurii sechestrului asupra bunului dedus executarii
Instanta de judecata suverana in solutionare va analiza cererea si daca va aprecia ca exista conditiile legal impuse va dispuna masura sechestrului asupra bunului dedus executari
Sechestrul asigurator este o măsură de asigurare si este reglementat prin dispoziţiile articolelor 591-596 Cod de Procedură Civilă, constă în indisponibilizarea, de către instanţa sesizată cu cererea principală, la cererea accesorie a creditorului reclamant a unor bunuri mobile sau imobile, aparţinând debitorului, aflate la acesta sau la un terţ, pentru ca, la nevoie, să se poata executa silit, în vederea acoperirii creanţei alegate şi în raport cu valoarea acesteia.
Condiţiile înfiinţării sechestrului asigurator pot fi considerate următoarele;
a) creditorul să fi intentat acţiunea să fi făcut cererea principală, introductivă de instanţă- în vederea realizării creanţei sale;

b) creanţa creditorului care nu are titlu executoriu- să fie constatată prin act scris şi să fie exigibilă. Dacă creanţa nu este constatată în scris, pentru a putea cere înfiinţarea sechestrului asigurator, creditorul trebuie ca, odată cu cererea de sechestru, să depună o cauţiune, reprezentând jumătate din valoarea reclamată; este o obligaţie legală a cărei neîndeplinire atrage nulitatea sechestrului aplicat.

c) sechestrul asigurator poate fi cerut şi el poate fi încuviinţat de instanţă, chiar dacă creanţa nu este exigibilă, atunci când:
- debitorul a micşorat prin fapta sa asigurările date creditorului sau nu a dat asigurările promise;
- există pericolul ca debitorul să se sustragă de la urmărire sau să-şi ascundă ori să-şi risipească averea sa. ªi în aceste cazuri, debitorul trebuie să depună o cauţiune, dar cuantumul acesteia va fi fixat de instanţă.
Uneori cauţiunea este obligatorie, alteori ea este facultativă. Ea este obligatorie când creanţa creditorului nu este constatată în scris şi când creanţa sa nu este exigibilă. Ea este facultativă când creanţa este constatată în scris şi ea este exigibilă.
Pentru înfiinţarea sechestrului asigurator, creditorul trebuie să facă o cerere în acest sens. Având un caracter accesoriu, cererea se adresează instanţei care judecă procesul. Instanţa decide, de urgenţă, prin încheiere executorie, care se adoptă în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Dacă este cazul, instanţa va fixa totodată cuantumul cauţiunii şi termenul în care aceasta urmează să fie depusă. Nedepunerea cauţiunii în termenul fixat de instanţă atrage desfiinţarea de drept a sechestrului, ceea ce se va constata printr-o încheiere irevocabilă, dată fără citarea părţilor.
Masura sechestrului asigurator se aduce la îndeplinire de către executorul judecătoresc, potrivit regulilor privitoare la executarea silită, care se aplică în mod corespunzător, iar împotriva modului de aducere la îndeplinire a măsurii sechestrului se va putea face contestaţie de către cel interesat.
Ridicarea sechestrului asigurator se va putea face, la cererea debitorului, după caz:
a)dacă debitorul oferă o garanţie îndestulătoare. Cererea se soluţionează în camera de consiliu, de urgenţă şi cu citarea în scurt a părţilor, prin încheiere supusă recursului în termen de 5 zile de la pronunţare.
Multumesc pentru informatii.Eu nu sunt decat jumatate proprietar la un apartament, si nu am girat cu nici un imobil.Esalonare nu sunt ei de acord sa imi faca.Daca nu am girat, exista o lege bancara care sa le dea voie sa imi puna sechestru pe apartament?Repet, e un imprumut personal/ card de cumparaturi.Inca 2 luni mai am venituri din somaj, nu este vorba de poprire pe venituri?
Multumesc frumos!
da, banca poate executa orice bun aflat in patrimoniul dvs chiar daca nu a fost constituit garantie.

Alte discuții în legătură

Sechestru asigurator ciocanesu ciocanesu va rog sa imi spuneti daca este legal ca sa fie aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor unei societati-in cazul in care s-a facut contestatie in instanta ... (vezi toată discuția)
Executare silita anamaria30 anamaria30 buna seara!va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:eu si sotul meu am luat un credit si am girat cu un apartament ce era pe ... (vezi toată discuția)
Sechestru autoturism serby30 serby30 Buna seara, Ma intereseaza care este procedura de punere sechestru pe un autoturism? Cine hotaraste locul unde se pune sechestrul, daca creditorul este ... (vezi toată discuția)