Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi despre cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie:
Sunt in concediu pentru cresterea copilului pana in septembrie a.c. ,nu ma pot intoarce la serviciu deoarece nu am cu cine sa las copilul,locuiesc in mediu rural iar la gradinita doar de la 3 ani il pot duce as vrea sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj dupa acesti 2 ani,cu conditia de a merge mai 30 zile la serviciu.As vrea sa stiu daca exista vreo lege care sa apere mamele care au aceasta problema. Ce ar trebui sa fac sa beneficiez de acest drept?
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
4. In acest fel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
5. Ar mai fi si posibilitatea sa va luati concediu fara plata pana implineste copilul 3 ani dar trebuie sa va aprobe angajatorul.
6. Mai puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca veti fi concediata cu urmatoarele articole din Codul muncii:
Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
1. Inseamna ca nu ati citit ce am raspuns eu mai sus unde v-am dat mai multe variante de incetare a CIM si care va permit sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
2. - Veti beneficia de indemnizatie de somaj daca va inceteaza CIM cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii: art.61, lit.c), art.61, lit.d) si art.65.
- Vorbiti cu angajatorul sa va concedieze cu unul din articolele de mai sus.
Somaj dupa ccc
ramonaalina
Sunt interesata , cum pot obtine somaj dupa concediu ingrijire copil 2 ani, in situatia in care societatea nu doreste sa mi-l acorde.
Ce solutie am deoarece ... (vezi toată discuția)