Am gasit un iphone, in iarba, sub o banca, la un complex sportiv. Acesta era codat, deci nu am putut sa intru in meniu pentru a afla eventuale date/numere de telefon care sa ma conduca la cel care il pierduse. La cateva minute dupa aceea telefonul a sunat si am raspuns, crezand ca este proprietarul. Era o doamna care dorea sa vorbeasca cu acesta, rostindu-i doar prenumele. Am rugat-o sa imi spuna si numele de familie si l-am aflat. Apoi doamna respectiva s-a suparat, intreband daca sunt sau nu persoana in cauza si a inchis fara sa astepte explicatiile mele. Dupa alte cateva minute sim-ul s-a blocat si el. Cel mai simplu ar fi fost sa ma prezint la politie cu telefonul si sa-l predau, insa, stiind numele complet al proprietarului si banuind ca politia nu ar face investigatii sa il gaseasca pe acesta, m-am gandit ca l-as putea identifica eu. Am rugat o firma de reparatii telefoane mobile sa il decodeze, nestiind ca prin decodare se pierd datele din el. Cei de la firma mi-au spus cand l-am luat ca nici nu se vor mai putea recupera acele date. Totusi, la cca. 3 zile dupa ce l-am gasit si dupa ce am telefonat mai multor persoane cu acel nume, am reusit sa dau peste cel care il pierduse. Sunasem de pe un numar ascuns, ceea ce cred ca i-a trezit suspiciuni. Nu numai ca nu s-a bucurat, insa a afirmat ca ar fi avut nevoie de datele din telefon. I-am mai spus ca doresc sa raman anonim si ca o sa ii las telefonul la o firma, de unde sa-l ridice. Urma sa ii telefonez din nou in urmatoarea zi (in paranteza fie spus ca am cautat destul printre firmele al caror client sunt una care sa accepte sa-i predea telefonul), insa nu a raspuns.
Va rog sa-mi comunicati in primul rand daca am incalcat cumva legea pana acum si sa-mi scrieti cum sa procedez in continuare daca persoana respectiva nu imi va raspunde. Au trecut cca. 4 zile de cand l-am gasit. Poate fi trasa la raspundere firma care a decodat telefonul? Acum incepe sa-mi para rau ca am vrut sa fac un bine; poate daca as fi aruncat telefonul intr-un lac nu mi-as mai fi facut atatea probleme.
Obligatia dvs legala e sa predati bunul gasit in termen de 10 zile la politie sau celui ce l-a pierdut.
Ar fi bine sa mergeti la politie sa-l predati si eventual sa le ziceti cum il cheama pe cel cu care ati vb.
Aia cu decodatul si restul povestii, nu tine, mai bine uitati de asta
Eu cred ca sunteti o persoana de buna credinta,[ editat ] dar cand aveati o cale foarte usoara, aceea de a preda telefonul la politie dvs ati ales-o pe cea mai grea. Nu stiu daca va va crede cineva ca ati platit sa decodati telefonul, ati sters si accesat date din el ca sa-l gasiti pe propietar cand politia l-ar fi gasit in 2 secunde pe baza IMEI.
In cazul in care ati fi predat bunul politiei ati fi primit o dovada care v-ar fi exonerat de orice raspundere.
Puteti fi acuzat de infractiunea de insusirea bunului gasit, iar in functie de ce ati discutat cu pagubitul (conditiile in care intentionati sa-i inapoiati telefonul) chiar si de santaj.
Nu vă mai complicaţi aşteptând ca proprietarul să vă răspundă, ci mergeţi şi predaţi telefonul la poliţie, povestind întocmai ceea ce ne-aţi povestit şi aici. Aveţi termen 10 zile pentru a-l preda, în caz contrar comiteţi înfracţiunea de însuşire a bunului găsit.
este drept că ar fi trebuit de la bun început să îl predaţi poliţiei, dar nu este prea târziu să faceţi acest lucru.
Cu siguranta ma voi prezenta la politie cu aparatul. Totusi, constituie infractiune ca am decodat aparatul in dorinta de a-l gasi pe proprietar? Va avea vreo problema firma care l-a decodat? Nici de IMEI nu aveam de unde sa stiu, din pacate. Nu i-am pus proprietarului nicio conditie atunci cand l-am sunat.
Pierderea telefonului
ardalan
buna ziua , eu sunt un elev de clasa 10-a care mi-am pierdut telefonul intro masina de taxi fapt care imi dau seama dupa 1 ora si dupa care sun cu disperare ... (vezi toată discuția)