Da, inceperea executarii silite demareaza din momentul depunerii cererii de executare silita.
Momentele procesuale ulterioare tin de alte aspecte si nu de momentul inceperii executarii silite.
Inceperea executarii silite nu poate incepe decat atunci cand creditorul formuleaza cererea de executare silita, el fiind titularul dreptului...
sa inteleg ca in opinia dvs nu conteaza data emiterii de catre executor a incheierii de inregistrare a cererii de executare si de deschidere a dosarului de executare.
Si daca in acelasi temei al art. 655 NCPC, executorul ar emite o incheiere de respingere prin care nu se deschide "procedura de executare", mai avem o executare inceputa prin cererea de executare? in caz afirmativ, executorul poate pretinde cheltuieli de executare fie si numai cu redactarea si comunicarea incheierii de respingere.
este adevarat ca de regula atunci cand depui cererea de executare, va fi si un executor la birou pentru a emite in aceeasi data incheierea prevazuta de art. 655 NCPC; discutia este utila doar daca aceste date ar varia ( vineri depun cererea, mi-o inregistreaza la secretariatul executorului, si luni sau cand revine din concediu, executorul emite incheierea de mai sus).
multumesc pentru raspuns
Mie situatia imi pare ca la instanta.
Data deschiderii procesului este data introducerii actiunii.
Ce se va intampla ulterior constituie o alta problema.
Daca depui prin posta o cerere de executare silita in ultima zi a termenului de prescriptie a executarii silite data depunerii prin posta conteaza sub aspectul sesizarii organului de executare si implicit tot de atunci incepe si executarea silita.
Daca s-ar considera altfel ar exista riscul ca cererea sa fie tardiv introdusa.
NCPC
Art. 622. - (1) Obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la indeplinire de bunavoie.
(2) In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la
indeplinire prin executare silita, care incepe odata cu sesizarea organului de executare, potrivit dispozitiilor prezentei carti, daca prin lege speciala nu se prevede altfel.
....
Art. 623. (avand titlul marginal Organul de executare) - Executarea silita a oricarui titlu executoriu, cu exceptia celor care au ca obiect venituri datorate bugetului general consolidat sau bugetului Uniunii Europene si bugetului Comunitatii Europene a Energiei Atomice, se realizeaza numai de catre executorul judecatoresc, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel.
Observati in continuare si titlurile marginale din cap. IV sect. I - Sesizarea organului de executare:
Cererea de executare silita - Art. 663. - (1) Executarea silita poate porni numai la cererea creditorului, daca prin lege nu se prevede altfel.
(2) Cererea de executare silita se depune, ....
Inregistrarea cererii de executare - Art. 664. - (1) De indata ce primeste cererea de executare, executorul judecatoresc, prin incheiere, va dispune inregistrarea acesteia si deschiderea dosarului de executare sau, dupa caz, va refuza motivat deschiderea procedurii de executare.
In plus (pentru problema: de vineri pana la :) uscarea costumului de baie al executorului venit din concediu) observati si Art. 183. - (1) Actul de procedura depus inauntrul termenului prevazut de lege prin scrisoare recomandata la oficiul postal sau depus la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare este socotit a fi facut in termen.
Nu cred ca termenele de prescriptie a dreptului la actiune/ la executare silita au relevanta pentru stabilirea momentului cand incepe un proces/ o executare silita, atat timp cat cursul prescriptiei este intrerupt prin introducerea cererii de chemare in judecata/ de executare silita, iar nu prin inceperea procesului/ a executarii silite.
Am analizat desigur sectiunea privind Sesizarea organului de executare, insa aici sunt cuprinse Cererea de executare, Incheierea de inregistrare a cererii de executare si de deschidere a dosarului de executare, Incheierea de incuviintare a executarii silite si alte acte. Avem mai multe momente procesuale intr-o singura sectiune, deci art. 622 ma trimite cam degeaba aici.
Si la o analiza gramaticala, a sesiza pe cineva inseamna a-i cere ceva. O interpretare in sensul ca executarea silita incepe prin introducerea cererii de executare ar fi de bun simt, ar corespunde celor ce stiam deja, ar corespunde si ideii de previzibilitate a legii pe care o urmareste NCPC (legea de procedura civila aplicabila nu va depinde de momentul la care executorul emite incheierea, ci de momentul la care creditorul depune cererea de executare silita- in cazul in care se va modifica in viitor NCPC).
Toate ar fi bune si frumoase daca nu ar exista art. 187 care imi spune ca procesul incepe prin inregistrarea cererii la instanta, iar nu prin introducerea acesteia la instanta cand data depunerii cererii de chemare in judecata ar avea o relevanta. Privind simetric in faza executarii silite, aceasta ar incepe prin inregistrarea cererii de executare silita, adica prin incheierea executorului de inregistrare. Ori dau prea multa importanta art. 187 NCPC..