avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... solicitare de plata datorie dupa 12 ani
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

solicitare de plata datorie dupa 12 ani

Buna ziua! Mama mea a primit zilele trecute prin posta o foaie prin care i se cere plata unei datorii, din cate imi amintesc eu facuta la Altex in urma cu 12 ani. P acea foaie are si o forma de plata diaponibila pe cale amiabila, ultima de altfel, dupa precizarea lor. In cazul in care mama nu ii contacteaza pentru a face aceasta plata astfel, au dreptul de a o executa silita oncepand ci data de 15, adica maine! Ceea ce nu inteleg eu este cum de a sosit aceasta foaie dupa atatia ani si as vrea sa inteleg cat este de legala. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:07, 14 Februarie 2016
Daca obligatia de plata este de circa 12 ani s-a prescris dreptul de a obtine executarea silita,daca nu s-au facut acte de intrerupere a prescriptiei.Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.[Art.706(1) NCPC.]
In principiu, daca nu exista actiuni anterioare ale creditorului in scopul incasarii datoriei realizate in termenul legal prin care sa se suspende cursul prescriptiei, intervine prescripţia dreptului de a cere executarea silită.

vezi:
NCPC
Capitolul I - Dispoziţii generale
SECŢIUNEA a VI-a2 Prescripţia dreptului de a cere executarea silită
Art. 405
(1)Dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia acţiunilor reale imobiliare, termenul de prescripţie este de 10 ani.
(2)Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită.
(3)Prin împlinirea termenului de prescripţie orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie.

Art. 405 ind.1
(1)Cursul prescripţiei se suspendă:
a)în cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripţie a dreptului material la acţiune;
b)pe timpul cât suspendarea executării silite este prevăzută de lege ori a fost stabilită de instanţă sau de alt organ jurisdicţional competent;
c)cât timp debitorul îşi sustrage veniturile şi bunurile de la urmărire;
d)în alte cazuri prevăzute de lege.
(1 ind.1)După încetarea suspendării, prescripţia îşi reia cursul, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare.
(2)Prescripţia nu se suspendă pe timpul cât executarea silită este suspendată la cererea creditorului urmăritor.
codul de procedură civilă actualizat prin:
OUG 138/2000 - pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă din 14 septembrie 2000, Monitorul Oficial 479/2000;
OUG 138/2000 - pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă din 14 septembrie 2000, Monitorul Oficial 479/2000;

Art. 405 ind.2
(1)Cursul prescripţiei se întrerupe:
a)pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii, în orice alt mod, a datoriei;
b)pe data depunerii cererii de executare, însoţite de titlul executoriu, chiar dacă a fost adresată unui organ de executare necompetent;
c)pe data trimiterii spre executare a titlului executoriu, în condiţiile art. 453 alin. (2);
d)pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare;
e)pe data depunerii cererii de reluare a executării, în condiţiile art. 3716 alin. (1);
f)în alte cazuri prevăzute de lege.
(2)După întrerupere, începe să curgă un nou termen de prescripţie.
(3)Prescripţia nu este întreruptă dacă cererea de executare a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunţat la ea.

Art. 405 ind.3
(1)După împlinirea termenului de prescripţie, creditorul poate cere repunerea în acest termen, numai dacă a fost împiedicat să ceară executarea datorită unor motive temeinice.
(2)Cererea de repunere în termen se introduce la instanţa de executare competentă, în termen de 15 zile de la încetarea împiedicării.

Totusi, trebuie sa notificati creditorul in scris, cu scrisoare cu valoare, Nota de inventar si confirmare de primire, ca s-au implinit termenul si conditiile de interventie a prescriptiei.

vezi:
NCPC - CAPITOLUL V - Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită
Art. 706 - Efectele împlinirii termenului de prescripţie
(1) Prescripţia nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.

(2) Prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, dacă dreptul de a obţine obligarea pârâtului este imprescriptibil sau, după caz, nu s-a prescris, creditorul poate obţine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fără a i se putea opune excepţia autorităţii de lucru judecat.



Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
legalmgm, utilizator
cum de a sosit aceasta foaie dupa atatia ani

prin curier :D , iar legala e. Datoria exista si e dreptul lor sa o ceara, insa nu va pot obliga , dreptul lor fiind prescris.
iar conform
Art. 201 din Legea nr. 71/2011:

„Art. 201. – Prescripţiile începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a Codului civil sunt şi rămân supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit.“
SI
Art. 3 din Legea nr. 71/2011:

„Art. 3. – Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a Codului civil nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.“
SI
art. 6 din Codul civil:

„Art. 6. – (1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.

(2) Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.

, temeiul de drept e decretul 167/1958.
Ar trebui sa nu ii luati in seama, hartii vor mai veni, apoi vor inceta.
Si daca ajungeti la executare, puteti formula contestatie in termen de 15 zile de cand veti afla ca a inceput executarea silita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit restant tofanionut tofanionut La inceputul anul 2005 am luat un credit de nevoie personale in valoare de 8000 euro.Am platit ratele aproape 1 an jumatate, dupa care am intrat in ... (vezi toată discuția)
Prescriptie credit prettywomen prettywomen Buna ziua! As dori si eu un raspuns va rog la o problema. Sora mea a facut un credit in 2003 pe doi ani la o banca.A platit cateva rate dar nu a mai putut ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut / contract de garantie ELLABV ELLABV in 1999 s-a facut un contract de imprumut in bani, termen de rambursare 1 an, in cazul nerambursarii creditului imprumutatorul poate cere exutarea silita. ... (vezi toată discuția)