Buna ziua,
in momentul in care am optat pentru concediul de maternitate am ales varianta cu 1 an, dar acum cred ca voi fi nevoita sa il prelungesc cu inca un an sau doi. intrebarea mea ar fi urmatoarea: care va fi suma de care voi beneficia in cel de-al doilea an de maternitate (in conditiile legii noi, copilul e nascut in 2011).
cu multumiri.
Nu veti beneficia de indemnizatie in al doilea an.
Odata aleasa varianta de 1 an, alegerea este definitiva.
Aveti dretul sa ramaneti al doilea an in concediu fara plata, pe care angajatorul dvs. este obligat sa il aprobe.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
...
Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (5) si (6), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
... Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.
2. - Asadar concediul fara plata astfel luat este stagiu de cotizare la sanatate si stagiu asimilat stagiului de cotizare pentru pensie si somaj.
- Mai mult, este si vechime in serviciu si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea (cum ar fi sporul de vechime).
3. In cazul in care copilul are un handicap (ceea ce nu ii doresc deloc!) dovedit cu certificat, atunci veti putea prelungi CCC pana la varsta de 3 ani.