avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contributie cas pensionar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contributie cas pensionar

Pensionar, care este angajat cenzor, in timp partial 3 ore,are obligatia de a plati (i se retine ?) contributia pentru pensii? Este cumva obligatoriu chiar daca nu doreste sa i se recalculeze pensia ?
Daca da,va rog, care este baza legislativa care prevede obligativitatea contributiei
la CAS a pensionarilor ?
Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 01:07, 11 August 2012
Legea nu face diferentiere la calculul contributiei de asigurari sociale. Se retine contributia pe baza contractului de munca incheiat.

Art. 33 din legea 263 din 2010.
(1) Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie:
a) castigul salarial brut/solda bruta, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. I si II;
;;
;;;
Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
;;;
;;;;
camicami a scris:

Pensionar, care este angajat cenzor, [...]

Este angajat cu contract individual de munca sau cu contract civil de prestari servicii? Are foarte mare importanta, in acest caz, modalitatea de colaborare.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Are contract de munca, dar daca ar avea contract civil de prestari servicii, cum ar fi?
Mai exista contracte de prestari servicii ? Cum se incheie aceste contracte ?
Codul muncii reglementeaza munca salariata si in baza acestuia se incheie un contract individual de munca.

Codul civil reglementeaza alte tipuri de colaborare, de regula, care au loc ocazional sau cu o frecventa ce nu poate fi determinata.

Activitatea de cenzor poate fi incadrata, dupa parerea mea, in ambele situatii. De aceea, cred ca, in acest caz, se poate incheia si un contract dupa Codul civil si sa nu se plateasca C.A.S. conform legislatiei actuale, deoarece e pensionar,
Multumesc. Ar economisi ceva banuti din multele contributii datorate si pensionarul si angajatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea nr. 263/2010 - cenzori ddexpertcont ddexpertcont Buna ziua. Pana la 31.12.2010, Conform Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 1019/2007, pentru persoanele incadrate cu contract ... (vezi toată discuția)
Buna ziua .sunt pensionar .am lucrat cu contracte de colaborare ... aser aser Buna ziua .sunt pensionar .Am lucrat cu contracte de colaborare intre 1997 -2009. Vă rog sa-mi spuneți dacă pentru munca de colaborare se plăteau sau nu ... (vezi toată discuția)
Colaborari cu persoane fizice Gabriela Cristina Gabriela Cristina Buna ziua, Ce fel de contract se poate incheia intre o organizatie non-profit si o persoana fizica (nu PFA), pentru prestarea unor servicii (ex: organizare ... (vezi toată discuția)