avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 119/2007
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 119/2007

Buna ziua , am o speta care imi trebuie parerea unui specialist in domeniu , am un contract de distributie cu o societate comerciala firma debitoare a intrat in faliment si ulterior radiata din ONRC la acest contract am o garantie persoana fizica care garanteaza plata contractului , la masa credala nu neam inscris pentru ca am vb cu administratorul judiciar si mia comunicat ca e de durata si nu e rentabil ptr noi ca evem un garant la creanta si Legea insolventei prevede ca creantele garantate nu se suspenda de drept si ma pot indrepta catre garant acum eu va intreb cum ma pot indrepta catre garant ? am facturile fiscale , contractul semnat si de garant , filele cec emise de societate dar neavalizate Va rog poate ma indruma cineva cum sa dac merge o actiune pe OUG 119/2007?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 23:04, 11 August 2012
Nu se poate pe OUG 119 din 2007, acest act normativ se refera la creantele existente in urma raporturilor comerciale dintre profesionisti. Conform art. 2 ordonanta se aplica creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte comerciale.
Asadar, trebuie sa formulati actiune pe dreptul comun.
Parerea mea este ca ati facut o greseala ca nu v-ati inscris la masa credala, ati fi avut o sansa de recuperare in plus ...


In primul rand multumesc ptr sfat in ceea ce priveste masa credala poate am facut o greseala dar nu am ce sa recuperez de la firma , cred ca in baza documentelor pe care le am ma pot adresa justitiei astfel incat sa trag la raspundere si achite creanta garantul din contract sunt cec-uri neachitate de catre firma dar din greseala mea chiar nu inteleg ce sa intamplat ptr ca la semnarea ctr am cerut o fila cec in alb ci semnatura girantului pe verso ca avalist dar in mod nejustificativ nu maibgasesc fila cec chiar numi explic stiu ca legea cec-ului e f bine reglementata si se poate anula fila cec de Presedintele Tribunalului comercial cnf art67 din legea 59/1934 chiar prin ordonanta presedintiala astfel pot constituii din nou titlul execuyoriu dar daca firma e radiata? cum voi rezolva din cate am auzit mavoi judeca cu lichidatorul d-stra ce credeti ? stiu ca se poate si pe OG 5/2001 actionat garantul poate ma indrumati cumva va multumesc! :( si mai stiu ca , creantele garantate nu suspenda de drept actiunile in justitie a debitorului aflat ib insolventa asa e?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2012
chimardan, utilizator
Nici OG nr. 5 din 2001 nu poate fi baza legala deoarece conform art. 1 din acest act normativ
procedura somatiei de plata se desfasoara asupra drepturilor si obligatiilor privind executarea unor anumite servicii, lucrari sau orice alte prestatii. Ori dumneavoastra nu chemati in judecata debitorul, ci garantul. Daca ati fi chemat in judecata debitorul atunci ati fi putut folosi OG 5.
Si nu inteleg, de ce sa va judecati cu lichidatorul? Ce treaba are el cu dumneavoastra? El si-a indeplinit obligatiile cu privire la lichidarea societatii, ca dumneavoastra ati gresit prin neinscrierea la masa creadala este alta problema. Reiterez opinia mea exprimata anterior, trebuia sa va inscrieti la masa credala chiar daca stiati ca nu puteti recupera nimic din societatea debitoare, existau alte cai legale prin care ati fi putut face ceva. Daca societatea debitoare s-a radiat nu mai puteti face in nici un fel referire la ea pentru ca vorbiti despre o persoana juridica care legal nu mai exista (este ca si cum ati cere mortului sa va restiuie bani pe care i-ati imprumutat candva).

Si inca un aspect, cu tot respectul va rog in mesajele postate sa incercati sa folositi semne de punctuatie, este foarte greu intr-o fraza asa de lunga ca cititorul sa inteleaga ce doriti sa comunicati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de plata 119/2007 chimardan chimardan Buna seara , am mica nelamurire cu privire la o actiune in justitie , sunt un asociat unic la un srl si in vara anului 2009 o firma di prahova a achizitionat ... (vezi toată discuția)
File cec date garantie de un debitor care acum este radiat ContSters159316 ContSters159316 buna ziua , am urmatoarea situatie : file CEC emise si date drept garantie de un debitor care intra in faliment , apoi se radiaza firma debitoare , eu ... (vezi toată discuția)
Dilema og 119/2007 sau somatia de plata?? YNAA YNAA Este o intrebare adresata celor care au experienta instantelor pe aceasta tema intrucat se pare ca nici instantele nu au o practica unitara. In ceea ce ... (vezi toată discuția)