avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de mostenitor pentru o persoana cu handicap ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de mostenitor pentru o persoana cu handicap psihic

Sora mea este o persoana cu handicap psihic accentuat, cu o pensie de 600 lei si in varsta de 38 ani. In urma decesului mamei noastre poate beneficia de pensie de mostenitor de pe urma mamei in loc de actuala pensie de handicap ? Ce demersuri trebuiesc facute, cui trebuie sa ma adresez?
Va multumesc....
Cel mai recent răspuns: jewelled , utilizator 15:19, 14 August 2012
Nu exista „pensie de mostenitor”, este insa pensie de urmas si se acorda in conditiile legii. Pensia de urmas ar fi jumatate din pensia mamei.
1. Se numeste pensie de urmas si este prevazuta de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, din care va redau:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 93
Persoanele prevazute la art. 84 lit. c) si la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.


2. Sora trebuie sa mearga la Casa de Pensii unde va completa o cerere tip si sa aiba urmatoarele documente:
În acest scop depun următoarele acte:
- carnet de muncă seria ......... nr. ................, în original si copie;
- carnet de asigurări sociale seria ....... nr. ..............., în original si copie;
- livret militar seria ......... nr. ..............., în copie;
- diploma de studii si foaia matricolă, în copii, sau adeverinÑa de certificare a
perioadelor de studii învătământ superior nr. ......... din ....................;
- adeverinta privind sporurile la salariu ..........................................................................;
- adeverinta privind grupa superioară/conditii de muncă ...............................................;
- act doveditor din care să reiasă cauza decesului;
- FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă, în copie;
- BP2 si certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală
profesională,în copie;
- certificat de deces seria .......... nr. ......................., în copie;
- act de stare civilă (buletin/carte de identitate, certificat de nastere, certificat de
căsătorie);
- adeverinta de studii;
- decizia medicală asupra capacitătii de muncă;
- talon de plată a pensiei sau copia deciziei de pensie.

3. Din documentele de mai sus le duce numai pe cele care se potrivesc situatiei sale (de fapt o sa i le spuna si de la Casa de Pensii.

4. Sora dvs. va cumula indemnizatia de handicap (pe care o are acum) cu pensia de urmas care va fi de 50% din pensia mamei (sau din cea care i se va calcula, daca la data decesului nu era pensionara).
Nu are cum sa fie indemnizatie de handicap, pentru persoanele cu handicap accentuat indemnizatia e de 234 lei, daca nu ma insel.
Daca sora dvs. beneficiaza de pensie proprie de invaliditate (nu de indemnizatie de handicap), platita de Casa de Pensii, atunci poate opta pentru cea mai mare dintre pensia proprie sau pensia de urmas.
A lucrat 10 ani si in urma unor probleme de sanatate a fost diagnostigata cu schizofrenie. Asadar are o pensie de 600 (din care 250 lei un ajutor de handicap).

Alte discuții în legătură

Pensie sau ajutor material pentru copii? Mihaill Mihaill Va rog sa ma ajutati intr-o problema delicata.De curand mi-a decedat un coleg de serviciu la varsta de 41 ani.In urma lui au ramas 3 copii minori cu virste ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas in cazul decesului in urma unei boli incurabile cmtgabi cmtgabi Va rog sa imi spuneti canfom carui articol din legea pensiilor , urmasii decedatilor (copiii) din cauza unor boli incurabile, pot beneficia de pensie de urmas ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas pentru copii Budacu Dorina Budacu Dorina Cine ma poate lamuri, in ceea ce priveste acordarea pensiei de urmas pentru 2 copii a caror mama nu indeplinea conditiile de varsta de pensionare, avea la data ... (vezi toată discuția)