avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia de urmas pentru copii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia de urmas pentru copii

Cine ma poate lamuri, in ceea ce priveste acordarea pensiei de urmas pentru 2 copii a caror mama nu indeplinea conditiile de varsta de pensionare, avea la data decesului 35 de ani, iar ca vechime in munca doar 9 ani. Acesti copii,minori fireste, au sau nu dreptul la o pensie de urmas dupa decesul mamei?

Multumec.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:51, 9 Septembrie 2012
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 90
Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte.

2. Daca puneti cap la cap ce am redat mai sus cu ce veti citi pe:
www.avocatnet.ro/content/for...
veti vedea ca mamei decedate i se poate stabili o pensie de invaliditate din care copii vor putea obtine 75%.

3. Daca vreti sa-i ajutati pe copii mergeti la casa de pensii de care apartin ei cu domiciliul, cu urmatoarele acte necesare pentru pensia de urmas:
- carnet de muncă al mamei decedate, în original si copie;
- diploma de studii si foaia matricolă, în copii, sau adeverinta de certificare a
perioadelor de studii învătământ superior (daca este cazul);
- adeverinta privind sporurile la salariu (daca este cazul);
- adeverinta privind grupa superioară/conditii de muncă (daca este cazul;
- act doveditor din care să reiasă cauza decesului;
- FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă, în copie;
- BP2 si certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală
profesională,în copie;
- certificat de deces, în copie;
- act de stare civilă (buletin/carte de identitate, certificat de nastere, certificat de
căsătorie);
- adeverinta de studii (pentru copii);

Multumesc foarte mult pentru raspuns. Am facut dosarul celor doua fetite, am fost cu el la casa de pensii, insa acolo mi-au trantit usa in nas, spunand ca mama nu indeplinea conditiile minime pentru a putea beneficia copii de acest ajutor, respectiv 11 ani de vechime in munca. Ceea ce mie mi se pare o aberatie. Daca parintele decedat avea , stiu eu..o varsta de 25-26 ani, copilul ce vina are ca parintele dispare "neanuntat" si ca nu si-a efectuat vechimea in munca?
Cu raspunsul dumneavoastra mi-ati dat acel ceva care imi lipsea, pentru ca legea am citit-o, insa este generala si nimeni nu dorea sa faca mai mult.deja copii au pierdut 2 ani din acest ajutor.
Multumesc inca odata.
Cu stima.
1. Intr-adevar legea 263/2010, la art.73(1) spune ca o persoana cu varsta de 35 de ani trebuie sa aiba 11 ani de cotizare la pensie pentru a beneficia de pensie de invaliditate.

2. Dar Curtea Constitutionala a declarat ca fiind neconstitutional acest articol asa cum scrie colega mea, dna Gabriela Pintea, in link-ul pe care vi l-am recomandat sa-l cititi.

3. Redau aici raspunsul dnei Gabriela Pintea:

Pe scurt: Începând din data de 24 septembrie 2012, dacă sunteţi încadrat într-un grad de invaliditate de medicul expert al asigurărilor sociale, veţi putea beneficia de pensie de invaliditate. Tot ce trebuie să faceţi este să depuneţi la casa de pensii cererea privind acordarea pensiei de invaliditate şi actele prevăzute la art. 76, alin. (1), lit. b) din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010.

Pe lung: Potrivit art. 147, alin. (1) din Constituţia României, dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Prin urmare, sintagma "în raport cu vârsta, conform tabelului nr. 3" din cuprinsul art. 73, alin. (1) din Legea nr. 263/2010 va înceta să mai producă efecte după trecerea termenului de 45 de zile de la data publicării Deciziei CCR nr. 680/2012 în Monitorul Oficial nr. 566 din 09.08.2012, dacă Legea nr. 263/2010 nu va fi modificată în acest termen.

Până în prezent Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu a fost modificată. Termenul de 45 de zile se împlineşte duminică, 23 septembrie 2012. Prin urmare, dacă Legea nr. 263/2010 nu va fi modificată înainte de 23 septembrie, veţi putea solicita pensie de invaliditate imediat ce se împlineşte termenul de 45 de zile prevăzut la art. 147, alin. (1) din Constituţie.

Dispozitivul Deciziei CCR nr. 680/2012:

CURTEA CONSTITUTIONALA
In numele legii
D E C I D E:
Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Sabin Andreescu in Dosarul nr. 56.896/3/2011 al Tribunalului Bucuresti Sectia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale si constata ca sintagma "in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3" din cuprinsul art. 73 alin.(1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstitutionala.
Definitiva si general obligatorie.



4. Este posibil ca raspunsul Case de pensii sa aiba la baza faptul ca decesul persoanei a intervenit inainte de aplicarea deciziei CCR.

5. - Dar nu strica sa mergeti din nou la Casa de Pensii si sa discutati cu juristii ei despre decizia CCR.
- Vorbiti cu un avocat daca este cazul sa actionati Casa de Pensii in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de mostenitor pentru o persoana cu handicap psihic jewelled jewelled Sora mea este o persoana cu handicap psihic accentuat, cu o pensie de 600 lei si in varsta de 38 ani. In urma decesului mamei noastre poate beneficia de pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie sau ajutor material pentru copii? Mihaill Mihaill Va rog sa ma ajutati intr-o problema delicata.De curand mi-a decedat un coleg de serviciu la varsta de 41 ani.In urma lui au ramas 3 copii minori cu virste ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas in cazul decesului in urma unei boli incurabile cmtgabi cmtgabi Va rog sa imi spuneti canfom carui articol din legea pensiilor , urmasii decedatilor (copiii) din cauza unor boli incurabile, pot beneficia de pensie de urmas ... (vezi toată discuția)