avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... drept de munca la pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

drept de munca la pensie anticipata

Sunt pensionata anticipat si doresc sa stiu daca pot lucra cu contract de conventie civila.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:02, 13 August 2012
Art. 114 din legea 263/2010
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
Art. 6
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
1. Pensia anticipata si pensia anticipata partiala nu se pot cumula cu venituri profesionale pentru care se retine contributia pentru pensie.

2. Pentru venitul provenit dintr-o conventie civila se retine contributia pentru pensie.

3. Puteti lucra numai ca zilier (in conditiile Legii 52/2011) caz in care nu se retin contributiile ci numai impozitul pe venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie anticipata cu venituri realizate in sectorul privat simona_iunie simona_iunie Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care se pensioneaza anticipat dintr-o institutie publica, poate sa lucreze dupa pensionare la o firma ... (vezi toată discuția)
Suspendare pensie anticipata lia sfercea lia sfercea Daca dau in chirie un apartament o sa mi se suspende plata pensiei anticipate? Chiria find de 500 lei/ luna. (vezi toată discuția)
Munca pe net + pensionare anticipata MV1 MV1 Desi am mai pus aceasta intrebare, nimeni nu m-a putut lamuri pana acum. Intrebarea este urmatoarea : daca sunt pensionat anticipat, cu vechime integrala (37 ... (vezi toată discuția)