1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.
5. Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti obtine venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sa I.F.
6. Tot din Legea 76/2002:
Art. 71.
(1) Consultanţa şi asistenţa pentru începerea unei activitãţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri se acordã, la cerere, persoanelor în cãutarea unui loc de muncã, sub formã de servicii juridice, de marketing, financiare, metode şi tehnici eficiente de management şi alte servicii de consultanţã.
(2) Serviciile prevãzute la alin. (1) pot fi realizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã sau, dupã caz, de firme private, organizaţii profesionale, fundaţii şi asociaţii specializate în aceste domenii, cu care agenţiile încheie contracte în condiţiile legii.
(3) Serviciile prevãzute la alin. (1) se acordã gratuit:
a) persoanelor prevãzute la art. 16, o singurã datã, pentru fiecare perioadã în care se aflã în cãutarea unui loc de muncã;
b) persoanelor care au calitatea de asigurat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, o singurã datã, pentru fiecare perioadã în care au calitatea de asigurat;
c) studenţilor care solicitã acordarea de credite cu dobândã avantajoasã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi.
Art. 86.
(1) Pentru crearea de noi locuri de muncã prin înfiinţarea sau dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii, unitãţi cooperatiste, asociaţii familiale, precum şi activitãţi independente desfãşurate de persoane fizice autorizate se pot acorda, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, credite în condiţii avantajoase.
(2) Creditele se acordã în baza unor proiecte de fezabilitate, proporţional cu numãrul de locuri de muncã ce vor fi create, pentru o perioadã de cel mult 3 ani, pentru investiţii, inclusiv perioada de graţie de maximum 6 luni şi, respectiv, un an pentru asigurarea producţiei, cu o dobândã de 50% din dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României.
...
Art. 94.
(1) Angajatorii care primesc credite din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile art. 86, beneficiazã de reducere la plata contribuţiei, potrivit art. 93 alin. (2), numai pentru şomerii încadraţi peste nivelul de 50% din locurile de muncã nou-create prevãzute la art. 86 alin.(7) lit.c).
...
7. Pentru mai multe amanunte va adresati Agentiei de Somaj.