avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general procent deducere TVA ???
Discuție deschisă în Contabilitate în general

procent deducere TVA ???

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o lamurire. Prin OG 24/07.06.2012 s-a modificat parte din art.21 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal. Cheltuielile deductibile nu mai sunt integrale, ci doar in proportie de 50%, exceptand cazurile prevazute in mod evident. Intrebarea mea este: Ce se intampla cu impozitul pe taxa auto, cheltuielile efectuate cu asigurarile auto sau cheltuielile cu ratele de leasing?
Cel mai recent răspuns: gabicraiu , utilizator 17:39, 13 August 2012
Se deduc in functie de cazurile prevazute de lege. In principiu se deduce numai 50% la auto folosite de administratori.
in principiu...asta am crezut si eu...aveam insa nevoia de un raspuns din partea cuiva cu adevarat documentat...
Cod fiscal :
- Art. 21: Cheltuieli
[...]
t)50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1.vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
2.vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;
3.vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4.vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;
5.vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.
Cheltuielile care intră sub incidenţa acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileşte prin norme;

(la data 13-iul-2012 partea 35^II modificat de Art. I, litera A., punctul 3. din Hotarirea 670/2012 - M.Of. 481/13.07.2012))

Normele la acest articol( Hotararea 670/2012 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004) :

492.În sensul prevederilor art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii şi expresiile utilizate, condiţiile în care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitării fiscale, se consideră a fi utilizate exclusiv în scopul activităţii economice sunt cele prevăzute la pct. 451 din normele metodologice date în aplicarea art. 1451 din Codul fiscal din titlul VI "Taxa pe valoarea adăugată".
Justificarea utilizării vehiculelor, în sensul acordării deductibilităţii integrale la calculul profitului impozabil, se efectuează pe baza documentelor justificative şi prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasării, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecţiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată, dobânzile, comisioanele, diferenţele decurs valutar etc.Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectuează după aplicarea limitării aferente taxei pe valoarea adăugată, respectiv aceasta se aplică şi asupra taxei pe valoarea adăugată pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată.
Exemplul 1. Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv în scopul activităţii economice
- cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţiile - 2.000 lei,
- partea de TVA nedeductibilă - 240 lei,
- baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile
2.240 lei (2.000 + 240)
- valoarea nedeductibilă a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile
2.240 x 50% = 1.120 lei
Exemplul 2. Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor privind combustibilii aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv în scopul activităţii economice
- cheltuieli privind combustibilii - 1.000 lei
- partea de TVA nedeductibilă - 120 lei
- baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor privind combustibilii 1.120 lei (1.000 + 120)
- valoarea nedeductibilă a cheltuielilor privind combustibilii
1.120 x 50% = 560 lei.

(la data 13-iul-2012 partea 35^II^1 modificat de Art. I, litera A., punctul 3. din Hotarirea 670/2012)

M.Of. 481/2012 - hotararea 670/2012 :
[ link extern ]

Cititri si aici :
[ link extern ]

www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Luni, 13 August 2012
carmen01011958, moderator
Multumesc mult pentru detaliere!=D>
Un raspuns complet si la obiect, pentru care multumesc!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere cheltuiala cu itp la masina pe firma NNorbert NNorbert Buna ziua Avem o masina pe firma la care deduc 50% din combustibil, intrebarea mea ar fi cum se contabilizeaza daca s-a facut ITP-ul pentru masina ... (vezi toată discuția)
Leasing auto scorus69 scorus69 buna ziua am un leasing auto incepand din luna 9.2014 in valoare de 196055 lei pe o periaoda de 36 luni.Masina este folosita de administratorul firmei. va ... (vezi toată discuția)
Decontare cheltuieli la un srl ContSters262944 ContSters262944 Buna ziua Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns, de curand sunt administratorului unui SRL, si as dori sa stiu daca cheltuielile cu naveta ... (vezi toată discuția)