avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intoarcerea executarii si recunoasterea partiala a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intoarcerea executarii si recunoasterea partiala a pretentiilor

Intr-o cauza comerciala, la fond am castigat, in apel am pierdut. Inainte de terminarea judecatii in apel, am demarat executarea si am obtinut apr. 75% din debit. Acum, pe calea intoarcerii executarii, partea adversa isi vrea banii inapoi - pe buna dreptate.
In intampinare, am aratat ca :
1) recunosc pretentiile partii adverse si, deoarece aceasta nu m-a somat, nu inteleg sa ii platesc cheltuielile de judecata.
2) Tot in intampinare arat ca nu inteleg sa ii platesc partea din suma pe care o reprezinta cheltuielile de executare deoarece partea avea obligatia sa isi execute de bunavoie obligatia, stiind ca, in comercial, hotararile sunt executorii inca de la fond si ca eu demarasem deja (se vede din actele din dosar din timpul apelului) procedura de executare.
3) De asemenea, nu recunosc obligatia de a plati dobanda pentru acea parte din suma care reprezinta plata catre mine a cheltuielilor de judecata la care a fost obligat adversarul datorita caderii lui in pretentii la fond. Atata timp cat nici mie instanta nu mi-a dat aceste cheltuieli de judecata cu dobanda (judecarea fondului a durat 2 ani), pentru egalitate de tratament, nu vad de ce ar trebui sa platesc eu dobanda.

Intrebare:

1) Neobligarea la plata cheltuielilor de judecata daca partea nu a fost pusa in intarziere opereaza numai in conditiile recunoasterii pretentiilor partii adverse sau trebuie sa imi execut, pana la incheierea dezbaterilor, recunoasterea respectiva. Mai exact, pentru a evita plata cheltuielilor de judecata, e suficient sa recunosc dreptul partii adverse sau trebuie sa si execut aceasta recunoastere ?

2) Credeti ca sunt indreptatite sustinerile mele de a nu plati restitui cheltuielile de executare si dobanda la acea parte din suma reprezentand cheltuieli de judecata ?

3) Situatia de la punctul 1 opereaza numai pentru o recunoastere 'pura' si integrala a pretentiilor partii adverse sau pot detalia aceste recunoasteri asa cum am facut-o mai sus ?

4) Daca e necesar, pot reveni ulterior precizarii punctului meu de vedere prin intampinare atata vreme cat principala mea preocupare e sa nu ma trezesc incarcat cu tot felul de cheltuieli de judecata ? Ma gandesc la o situatie in care instanta, sa zicem, hotarand ca trebuie sa platesc si dobanda la paretea din suma care reprezinta cheltuielile de judecata castigate de mine de la fond, sa ma oblige la plata integrala a onorariului de avocat al partii adverse - dimensionat pe calapodul intregii sume revendicate.

Multe multumiri

Alte discuții în legătură

Proces pensie intretinere, exonerarea de la plata cheltuielilor de judecata stefan-emil stefan-emil Buna seara .Am fost dat in judecata de baiatul meu major, pentru pensie intretinere continuare studii.nu m-am prezentat la termenul de judecata fiind de acord ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata... lia19. lia19. Prin sentinta data de Inalta Curte de Justitie si Casatie s-a dat castig de cauza unui salariat ...iar partea reclamanta a fost obligata la cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Procedura de acordare pentru cheltuieli de judecata shady2990 shady2990 Am fost implicat intr-un proces ce s-a desfasurat in 5 cicluri de judecata, hotarararea definitiva fiindu-mi favorabila. Cu privire la cheltuielile de judecata ... (vezi toată discuția)