avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Ingradirea dreptului la munca al functionarilor ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Ingradirea dreptului la munca al functionarilor publici e constitutionala??

Din decizia de azi, de neconstitutionalitate a ordonantei ref. cumul pensie-salariu:
"Este de reţinut că dreptul la muncă al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei îngrădiri sau limitări, fiecare persoană fiind liberă să muncească în măsura posibilităţilor sale fizice şi intelectuale pe care doar singură le poate aprecia", mai arată Ioan Muraru în motivarea excepţiei, publicată pe site-ul instituţiei.

Va intreb atunci, functionarilor publici le este ingradit dreptul la munca?
Legea 161/2003, art 94 alin 2 (c) precizeaza: (2) Functionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfasura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoana fizica autorizata;
Deci cui ii este ingradit dreptul la munca??? Celor care cumleaza salarii si pensii de zeci-sute de milioane (lei vechi) sau functionarilor care sunt obligati sa traiasca dintr-un salariu de la o luna la alta?
Functionarii publici pot sesiza Curtea Constitutionala???
Cel mai recent răspuns: dborsanu , utilizator 22:45, 18 Ianuarie 2009
Amestecati doua lucruri care nu au legatura: (1) motivarea sesizarii CC de catre avocatul poporului, unde dl. Muraru scoate in evidenta ca dreptul la munca nu poate fi limitat, (2) decizia CC, care nu apreciaza daca s-a adus vreo limitare nepermisa dreptului la munca, deci nu ii da dreptate dlui Muraru sub acest aspect, ci spune ca modificarea respectiva nu se putea face prin ordonanta de urgenta. Asta e aspectul esential: CC nu a apreciat fondul problemei, deaorece neconstitutionalitatea tinea de FORMA.
OK, forma si fondul sunt doua lucruri diferite.
Sunteti de acord ca functionarilor publici le este ingradit dreptul la munca?

Poate nu am fost clara: functionarilor publici le este interzisa orice activitate remunerata sau nu, indiferent ca are sau nu tangenta cu functia publica. In schimb suntem obligati sa traim din acest salariu..... pina la legea unitara de salarizare a funct publici, care va aparea ..........la calendele grecesti.
Sunt functionar public de executie si vreau sa fiu PFA (broker, sa vind cosmetice in sistem MLM) si am fost solicitata de asociatia de proprietari sa fiu cenzor. NU AM DREPTUL SA MUNCESC. La asta ma refeream. Ce parere aveti?
Asa cum foarte bine stiti, prin Legea nr. 161/2003 au fost reglementate anumite incompatibilitati in privinta functionarilor publici, si nu numai!

Exceptia de neconstitutionalitate poate fi invocata, in cazul unor prevederi din legi, in cadrul unui proces, in fata instantei competente sa solutioneze fondul cauzei.
In momentul de fata suntem in litigiu pentru obtinerea suplimentului postului si al suplimnetului treptei de salarizare, ce fac parte din salariul functionarului public, conf. L188/1999, cele duua suplimente fiind suspendate. Exista solutii contracdictorii in tara pe aceasta tema.
Putem ridica exceptia de neconstitutionalitate ref. ingradirea dreptului la munca?
Puteti dar, avand in vedere ca obiectul cauzei se refera la acordarea unor drepturi de natura salariala, apreciez ca ar trebui sa va precizati actiunea, adaugand un nou capat de cerere prin care sa solicitati obligarea institutiei sa va permita sa aveti si un alt loc de munca, aratand ca, prin prevederi ce le considerati neconstitutionale, va este ingradit dreptul la munca pe masura posibilitatilor fizice si intelectuale pe care doar singur le puteti aprecia (citati-l pe dom' profesor Muraru). Incheiati precizarea actiunii invocand exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor citate de dvs. mai sus si solicitand trimiterea cauzei la Curtea Constitutionala pentru solutionarea exceptiei.

Si noi suntem in litigiu pentru cele doua suplimente si am primit vesti proaste de la colegii din tara. :(

Alte discuții în legătură

Functionari publici uniti-va!!!!! cetateanuly cetateanuly \"Este de reţinut că dreptul la muncă al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei îngrădiri sau limitări, fiecare persoană fiind ... (vezi toată discuția)
Instanta, suplimentul postului 25% + suplimentul treptei de salarizare 25% dborsanu dborsanu Cum va explicati practica neunitara, dar mai ales faptul ca unii functionari chiar si-au luat deja banii, 25% +25%? (vezi toată discuția)
Reducere salarii bugetari si pensii.neconstitutionalitate? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Reducerea salariilor la bugetari si a pensiilor. Este o situatie care este foarte neplacuta... Din punctul meu de vedere o asemenea prevedere legala ar fi ... (vezi toată discuția)