Buna seara.
Am o firma de prestari servicii paza, si un potential beneficiar imi solicita sa ii emit un cec in alb, pentru a il putea utiliza in situatia in care va avea vreun prejudiciu din vina agentilor firmei mele.
Mentionez ca urmeaza sa fie trecut in contract acest aspect(emiterea cecului in alb ca garantie), si totodata, va fi mentionat si faptul ca, in cazul in care beneficiarul meu nu are dreptul sa duca la banca cecul meu in alb, decat dupa ce se semneaza intre el si mine un proces verbal de constatare, prin care eu sunt de acord ca a fost prejudiciat cu suma de....din cauza agentilor mei. In caz contrar, cec-ul in alb dus de catre el la banca ar fi nul. Mai mult, beneficiarul va face o adresa catre banca mea, prin care va anunta ca orice cec adus de catre ei la banca e nul daca nu e insotit de procesul constatator semnat de el si de mine.
Acum, parerile sunt impartite- avocatul meu zice ca sunt acoperita, banca mea zice ca sunt nebuna sa emit un cec in alb ca si garantie, pentru ca pe ea, banca, nu o intereseaza ce e in spatele cecului, si e obligata sa il achite in momentul in care ii este prezentat.
Hai ca v-am capiat!
Daca poate cineva sa ma ajute cu un sfat, daca v-ati confruntat careva cu asa ceva, va rog dati un semn.
Multumesc mult.
Nu este recomandat sub nici o forma emiterea unui cec in alb ca garantie, indiferent de conditii.
Cecul in alb daca are semnatura autorizata si stampila poate fi completat de oricine cu orice suma si dus la banca.......
V-a spus si Banca sa nu faceti asa ceva!
Gasiti alta modalitate de consemnare a unei garantii!
Nici daca potentialul beneficiar este BANCA ANGLIEI nu as emite un cec in alb. Va dau o speta: patronul firmei respective completeaza cec-ul, incaseaza cam tot ce aveti dvs in banca, dupa care imediat vinde firma unui "El Kaisan Al Noui" din Liban, sau Xin Jiu Li din Corea de Nord...cu care face si un pv de predare a tuturor documentelor firmei. Cand o sa-l luati la intrebari cu privire la CEC-ul incasat, o sa afirme ca a fost pe drept incasat, toate actele in acest sens gasindu-se in contabilitatea firmei sale (acum fosta lui firma). Iar pe noul patron, nici cu CIA nu-l mai gasiti. Asa ca va sfatuiesc sa nici nu va ganditi la asa ceva.
Exista banci in Romania care acorda credite dar in completarea garantiei pentru un contract de credit solicita si un bilet la ordin in alb...
Nu am fost de acord cu aceasta practica si am recomandat, ca si colegii mei, sa se refuze o astfel de solicitare..Cu atat mai mult, nu as recomanda acest tip de garantie in raporturile citate, atat timp cat am fost sceptica in privinta bancii ( de altfel renumita respectiva banca...)
Puteti propune inserarea in contract a unei clauze penale..( o suma fixa) sau o clauza care sa reglementeze angajarea raspunderii dvs. in asemenea situatii...
Cec in alb
hanibal
Nelamurirea mea se refera la corelarea dintre art. 14 si art. 84 pct. 3 din legea cecului.
Pe de o parte, art. 14 pare sa permita emiterea cecului asa-zis ... (vezi toată discuția)