avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare prenume
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare prenume

Buna ziua. Am o nepoata majora, cu scolile terminate si locuinta proprie.
Din pacate, mama ei a botezat-o cu un nume foarte greu de pronuntat si de scris. In actele oficiale, unde ar trebui sa fie corect scris, este mai mereu gresit. Tot ea este cea care trebuie sa faca cerere de anulare a actului (din vina functionarilor). Timpul trece, nervii se aduna, uneori plateste penalitati pentru intirziere din acest motiv. Intrebarea este: poate sa ceara schimbarea prenumelui numai pe acest motiv? Nu este un nume deocheat, pornografic, nimic ce spune in lege. Doar foarte dificil de descifrat.
Ce alte actiuni ar mai urma daca se schimba numele? Trebuiesc schimbate toate actele, sau se poate dovedi cu un act ca X a terminat scoala si acum are numele Z, la fel cu locuinta, etc. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Provi , utilizator 08:07, 15 August 2012
Din ce ziceti se pare ca aveti motive intemeiate pt a cere schimbarea prenumelui.

Se schimba doar actele de identitate, permis conducere, pasaport, iar pt restul.. diplome, acte de proprietate, se face doar dovada ca si-a schimbat prenumele.
Se depune o copie a actului de schimbare la locul de munca si la banci, medic de familie.. nu stiu, veti mai vedea pe parcurs.



Persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa va depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor aflat in subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala isi are domiciliul.

Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si sa fie insotita de urmatoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea a III-a, in care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
e) cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului;
f) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.

www.avocatnet.ro/content/art...
[editat citat]

Multumesc @gi_jane2. Cu toate aceste informatii nepoata mea (a vazut deja raspunsurile) s-a hotarit sa demareze procedura.
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea prenumelui consselo consselo Am si eu o intrebare daca se poate :) am un nume si un prenume...atat. Pe certificatul de botez am trecut pe langa prenumele meu si prenumele : Alexandra. ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui toradora toradora am crescut intr-o casa de copii si as dori sa-mi schimb numele de familie pentru ca adeseori sunt marginalizata pentru ca ma cheama ... deci sunt de etnie ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie... acsa88 acsa88 Buna ziua.Doresc sa-mi schimb numele de familie deoarece nu imi place,este ridicol.Ati putea sa-mi spuneti daca este posibil. Numele meu de familie este ... (vezi toată discuția)