avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Încãlcarea drepturilor de autor de cãtre o firmã ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Încãlcarea drepturilor de autor de cãtre o firmã din Canada

In urma cu 5 ani m-am inscris pe un site ce gazduieste un joc online. Pentru acest joc am inceput sa creez diverse imagini. Dupa ce am creat prima imagine am fost intrebat daca sunt de acord cu urmatorul Copyright Agreement:

"The author retains copyright on their work, and gives Conquer Club
permission to use the imagery free of charge, as Conquer Club sees fit
for as long as Conquer Club sees fit on the Conquer Club website.
Conquer Club cannot sell, lease or lend the rights to use the images to
anyone else. The author swears that their map is their own work or a
legal derivative work and by submitting it, do hereby claim all
responsibility for that being true."

Nu am oferit un raspuns afirmativ dar nici nu am refuzat. Pur si simplu am evitat sa raspund.
Dupa aceea am mai creat diverse alte imagini (in total 9) dar nu am mai fost intrebat niciodata daca sunt de acord sau nu cu acel Copyright Agreement.

In momentul de fata am primit o oferta de cumparare a acelor imagini de catre o terta persoana, oferta careia doresc sa-i dau curs. Am contactat administratorul respectivului site si i-am cerut sa renunte la imagini dar m-a refuzat pe motiv ca as fi semnat acel Copyright Agreement. I-am explicat ca nu am semnat si nici nu am scris vreodata ca as fi de acord cu asa ceva dar in continuare a refuzat sa scoata imaginile de pe site.
Site-ul apartinand unei firme din Canada, am apelat la Canadian Intellectual Property Office ([ link extern ] .
Pot sa dovedesc ca imaginile imi apartin iar ei nu au nici o dovada ca eu as fi semnat acel Copyright Agreement pentru simplul motiv ca nu am facut-o vreodata.


Si acum intrebarile mele:

1. Este extrem de usor sa trucheze o imagine cu mail-ul ce contine acel Copyright Agreement astfel incat sa para ca eu am spus ca sunt de acord. Daca fac asa ceva are vreo valoare legala? Avand in vedere ca trucajul se poate face curat fara vreo urma, ar fi imposibil pt mine sa dovedesc ceva, deci ma gandesc ca legal n-ar trebui sa aibe nici o valoare.

2. Daca prin CIPO nu reusesc nimic, intentionez sa actionez in judecata firma respectiva. Cum pot sa fac asta si cam care ar fi costurile estimative? Pot sa cer daune macar pentru recuperarea cheltuielilor de judecata?

Va multumesc anticipat si nu va sfiiti sa cereti orice detalii credeti ca sunt necesare.
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 17:44, 16 August 2012
intre timp am contactat si Copyright Board of Canada ([ link extern ] )
- exista posibilitatea ca dvs dupa ce ati incarcat imaginile pe website sa va fi dat acordul la Copyright Agreement (CA) in urmatoarele modalitati:
-printr-o bifa intr-o casuta de dialog, ptr ca altfel, presupun ca imaginile nu se incarcau. sau
-pur si simplu toti cei care incarca imagini accesand websiteul, sa fie considerati ca si-au dat automat acordul la CA (sa existe o notificare prin care sa se spuna ca uploaderii sunt considerati automat semnatari CA);

presupun ca este usor ptr ei sa demonstreze ca dvs v-ati dat consimtamantul electronic.

-referitor la litigiu, avand in vedere elementul de extraneitate, va sfatuiesc sa analizati posibilitatile de a-i da in judecata in Canada, deoarece executarea hotararii data de o curte din Canada se face mult mai usor daca ii dati in judecata in Romania (nu stiu daca exista un tratat bilateral cu canada privind recunoasterea si executarea hotararilor civile). Temeiul juridic privind actiunea de infringement in canada este conventia de la berna (canada+ romania sunt parti) + legea canadiana a dr. de autor si eventual CA. Temeiul juridic ptr o act in romania este legea 8/1996 + conventia de la berna.
-luati legatura cu un avocat din canada sa va explice ce sanse aveti sa-i dati in judecata in Canada.
multumesc de raspuns. acordul nu mi l-am dat in nici un fel. chiar am solicitat sa-mi arate ce dovezi au ca as fi fost de acord si nu reusesc sa vina cu nimic.

in afara de a-i da in judecata nu exista nici o alta posibilitate de rezolvare a acestei probleme?

ideal ar fi fost sa raportez abuzul unei institutii de acolo (cipo/cba) si aceasta sa ia masurile necesare.
-rezolvarea pe cale amiabila;
-nu stiu daca CIPO/CBA sunt conform legii canadiene competente sa rezolve asemnea dispute- trebuie verificat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare legata de trademark infringement in cazul unui website RazvanR RazvanR Buna ziua, Am o intrebare ceva mai complexa legata de posibile procese de trademark infringement in cazul unui website hostat pe server din SUA. O scura ... (vezi toată discuția)
Charta traducatorului elena138 elena138 Are cineva textul Chartei Traducatorului (aprobată de Congresul de la Dubrovnik din 1963,şi modificată la Oslo, la 9 iulie 1994)? Multumiri anticipate! (vezi toată discuția)
Non circumvention and non disclsure working agreement MARIKO9 MARIKO9 Am un contract intitulat NON CIRCUMVENTION AND NON DISCLSURE WORKING AGREEMENT, as vrea sa stiu care e echivalentul in legislatia romaneasca si ce presupune un ... (vezi toată discuția)