avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art. 320 indice 1
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art. 320 indice 1

Buna ziua ! Va rog, respectuos, sa imi explicati daca uzez de acest articol 320 indice 1 in cadrul procesual...asta inseamna ca efectiv mi se reduce pedeapsa existenta (care nu e definitiva) cu o treime si atat sau de la pedeapsa cu executare pe care o am in prezent se poate ajunge si la o suspendare intre minim si maxim special. Sper ca am explicat corect starea mea de fapt. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: liviu_ionut , utilizator 17:18, 9 Octombrie 2012
Este vorba despre reducerea cu o treime a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită.
Art. 320 ind1

Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei

Până la începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul poate declara personal sau prin înscris autentic că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, doar atunci când inculpatul declară că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe, cu excepţia înscrisurilor în circumstanţiere pe care le poate administra la acest termen de judecată.

La termenul de judecată, instanţa întreabă pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care le cunoaşte şi le însuşeşte, procedează la audierea acestuia şi apoi acordă cuvântul procurorului şi celorlalte părţi.

Instanţa de judecată soluţionează latura penală atunci când, din probele administrate, rezultă că faptele inculpatului sunt stabilite şi sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse.

Instanţa de judecată soluţionează latura penală atunci când din probele administrate în cursul urmăririi penale rezultă că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat.

Dacă pentru soluţionarea acţiunii civile se impune administrarea de probe în faţa instanţei, se va dispune disjungerea acesteia.

În caz de soluţionare a cauzei prin aplicarea alin. 1, dispoziţiile art. 334 şi 340–344 se aplică în mod corespunzător.

Instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii. Dispoziţiile alin. 1–6 nu se aplică în cazul în care acţiunea penală vizează o infracţiune care se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă.

Nu puteti uza de aplicarea art.320 ind. pe parcursul procesului, ci doar pana la începerea cercetării judecătoreşti, deci nici intr-un caz in caile de atac.
In primul rand trebuie sa declarati inainte de inceperea cercetarii judecatoresti ca recunoasteti in totalitate fapta/ele retinute in actul de sesizare a instantei si ca nu solicitati administrarea de probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le puteti administra la acel termen de judecata;
In cazul in care recunoasteti savarsirea infractiuni si solicitati sa fiti judecat potrivit procedurii simplificate beneficiati de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii.
In situatia in care instanta retine si circumstante atenuante , aplicarea efectelor circumstantelor atenuante se face prin raportarea la limitele pedepsei inchisorii reduse ca urmare a aplicarii procedurii prevazute de art. 320^1 alin. (7) C. proc.pen.
georgeaboaice a scris:

Buna ziua ! Va rog, respectuos, sa imi explicati daca uzez de acest articol 320 indice 1 in cadrul procesual...asta inseamna ca efectiv mi se reduce pedeapsa existenta (care nu e definitiva) cu o treime si atat sau de la pedeapsa cu executare pe care o am in prezent se poate ajunge si la o suspendare intre minim si maxim special. Sper ca am explicat corect starea mea de fapt. Va multumesc.


Daca aveti o pedeapsa cu executare ca urmare a unei hotarari judecatoresti penale definitive nu mai puteti beneficia de prevederile art 320 ind 1CPP.

Nici daca va aflati in apel sau in recurs nu mai puteti beneficia.
Depinde cand ati fost condamnat in prima instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare a instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.

Judecata poate avea loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, doar atunci cand inculpatul declara ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare a instantei si nu solicita administrarea de probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate administra la acest termen de judecata.

La termenul de judecata, instanta intreaba pe inculpat daca solicita ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si le insuseste, procedeaza la audierea acestuia si apoi acorda cuvantul procurorului si celorlalte parti. Instanta de judecata solutioneaza latura penala atunci cand, din probele administrate, rezulta ca faptele inculpatului sunt stabilite si sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse.

Daca pentru solutionarea actiunii civile se impune administrarea de probe in fata instantei, se va dispune disjungerea acesteia.

In caz de solutionare a cauzei prin aplicarea alin. 1, dispozitiile art. 334 si 340-344 se aplica in mod corespunzator.

Instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii.



In caz de respingere a cererii, instanta continua judecarea cauzei potrivit procedurii de drept comun
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Recunoasterea vinovatiei in fata instantei de judecata- art.320 ind.1 c.pr.pen. picika picika daca in faza urmaririi penale nu recunosc o fapta numai in fata judecatorului atunci beneficiez de art 320 ind 1? (vezi toată discuția)
Art. 3201 alin. 1 c. pr. pen alecsandraa8 alecsandraa8 Daca recunosc fapta de care sunt acuzat am inteles ca beneficiez de o scadere de o treime din pedeapsa,adica mi se scade o treime din incadrarea pedepsei sau ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei-procedura simplificata anditaru anditaru Unde gasesc art. care se refera la recunoasterea faptelor si scaderea pedepsei cu o treime? (vezi toată discuția)