avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... termen pentru rezolvarea cazului unui hot minor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

termen pentru rezolvarea cazului unui hot minor

Buna seara
Mie mi s-au furat 2 telefoane dintr-un magazin(eu lucram in acel magazin), telefoanele fiind personale, iar cel care le-a furat este un copil de rom de vreo 5 ani.problema este ca politia nu la chemat pe el la politie,ci pe un martor(o verisoara de-a lui de vreo 6 ani ,ea fiind cea care l-a indicat ca fiind hotul) si pe bunica lui.nu m-a pus sa dau nici o declaratie scrisa ci doar verbala,si nu mi-a dat nici numarul dosar,mi-a zis doar ca o sa primesc ceva de la parchet.
As dori sa stiu daca poate exista un dosar si fara o declaratie scrisa din partea mea?Mentionez ca am anunat politia sunand la 112.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:41, 16 August 2012
Nu cred ca se va initia un dosar penal data fiind varsta faptuitorului - 5 ani.
Probabil ca se vor face ceva demersuri in baza sesizarii la 112.
Minorii care nu au implinit varsta de 14 ani nu raspund penal, deci dosarul se va incheia repede.Bunica lui probabil ca este responsabila civilmente,adica responsabila de recuperarea prejudiciului.
Nu ati precizat concret daca,dupa de verisoara a indicat hotul,au fost recuperate bunurile dvs
In situatia in care au fost recuperate telefoanele deci nu exista prejudiciu material,pe considerentul ca faptuitorul este minor,dosarul se va solutiona cu NUP
Daca insa bunurile nu au fost recuperate,aveti dreptul sa staruiti in plangere si sa va constituiti parte civila cu c/v prejudiciu cauzat
Referitor la dosar ,daca ati fost chemat la politie,rezulta ca se afla in cercetare cauza
Pentru clarificari,aveti dreptul sa solicitati la politie precizari inclusiv numarul de inregistrare a cauzei
Daca in termen rezonabil nu primiti raspuns,puteti solicita parchetului responsabil sa va comunice stadiul cercetarii,eventual solutia dispusa in cauza

Eu cred că se vor face unele cercetări . Chiar dacă persoana prejudiciată nu a dat încă vreo declaraţie. 
Este drept că , potrivit art. 50 cod penal, nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită de un minor care la data comiterii acesteia nu îndeplinea condiţiile legale pentru a răspunde penal.Cu toate acestea , trebuie văzut dacă nu cumva există nişte participanţi , de pildă instigatori.
Conform art 31 cod penal-participaţia improprie, ,alin. 2, determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenţie, la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, de către o persoană care comite acea faptă fără vinovăţie, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune.
Astfel că se poate să nu se încheie aşa uşor, cât despre latura civilă , este cum s-a spus mai sus, ocrotitorul legal poartă răspunderea civilă pentru faptele prejudiciabile ale  minorului, în condiţiile prevăzute de legea civilă, pornindu-se de la ideea de culpă a părinţilor , tutorilor, în creşterea şi educarea minorilor .
 

Problema este ca cel care le-a furat nu vrea sa recunoasca ca le-a luat el,iar telefoanele nu le-am recuperat. as dori sa stiu daca este posibil sa recuperez macar contravaloarea telefoanelor de la parintii copilului care in acea zi cand a avut loc furtul nu se aflau in oras.( de aceea a fost chemata bunica lui la politie)
Va multumesc pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Calitatea parintilor in actiunea in raspundere civila delictuala contra minorilor karmelika karmelika In ce calitate vor fi chemati sa raspunda parintii in procesul civil indreptat contra minorilori autori ai unui furt? Nu a existat proces penal, data fiind ... (vezi toată discuția)
Furt din hotel musetel musetel Supun atentiei specialistilor urmatoarea speta. Plecati in delegatie, ne-au fost furate bunurile personale din camera de hotel in care am fost cazati. In urma ... (vezi toată discuția)
Citatie proces parte vatamat-talharie elenakla elenakla Buna ziua, am si eu o mica problema: am fost atacata usor de un cetatean rrom si mi s-a furat lantul de aur de la gat acum vreo luna, am sunat la serviciul ... (vezi toată discuția)