Buna ziua, am si eu o mica problema: am fost atacata usor de un cetatean rrom si mi s-a furat lantul de aur de la gat acum vreo luna, am sunat la serviciul 112 si politia a venit imediat, am fost cu masina prin zona resctiva cam o ora sa-l cautam pe hot, si apoi la circa de politie sa dam o declaratie.Dupa vrea 3 saptamani m-au sunat de la politie ca au arestat un tip care seamana cu persoana ale carei semnalmente le dadusem la sectie.
au venit acasa la mine cu un dosar cu 5 poze si am zis ca mi se pare ca unul din cei 5 ar fi persoana care mi-a furat lantul de la gat, dar totul intamplandu-se foarte repede nici numai tin minte prea bine figura.
acum o saptamana am primit prin posta o citatie de la judecatoria sect pentru a ma prezenta la un proces in calitate de parte vatamata .
intrebarea mea este daca trebuie sa ma prezint la proces, fiindu-mi frica sa ma vad cu cetateanul fata in fata , ce poate sa mi se intample daca nu ma duc la proces la data citata
Daca nu v-ati constituit parte civila , va trebui sa o faceti pana la primul termen de judecata. Aveti obligatia de a va prezenta , de a da declaratii, de a propune probe . Dupa audiere, in general nu mai este nevoie de prezenta dvs.
Nu va scapa de raspundere penala daca va constituiti parte civila, fiindca infractorul poate raspunde atat pe latura penala cat si pe latura civila a procesului penal.Iar recupararea prejudiciului nu il scuteste pe faptuitor de a raspunde penal, desigur ,cu condtitia sa se dovedeasca faptul ca el este faptuitorul, sa exista probe sau indicii suficiente pentru ca el sa fie trimis in judecata, sa nu existe cauze care sa inlature raspunderea penala.
Dar va trebui sa dati acea declaratie( sa va sustineti acuzatia) si nu este necesar sa stati fata in fata cu faptuitorul, iar el sigur va fi adus la proces, fiindca persoanele arestate participa obligatoriu la judecata.Vorbiti cu procurorul despre temerea dvs. si ar trebui sa fiti protejat.
Daca el recunoaste faptele nu va trebui sa va prezentati.
Daca doriti sa va recuperati prejudiciul va trebui sa va prezentati.Insa...nu cred ca il veti recupera efectiv...