Buna seara!
Saptamana trecuta mi-a fost sparta masina din fata blocului si mi s-a furat un gps si un detector de radar. Am fost la politie, am dat o declaratie, am cerut nr de inregistrare si nu mi s-a dat. E posibil? Nu este obligata politia sa-mi dea nr de inregistrare?
Apoi, in cursul zilei de azi i-a prins pe hoti, dar nu au putut recupera bunurile. Politia mi-a zis ca ma pot constitui parte civila. Imi spune si mie cineva ce inseamna "parte civila" intr-un proces? Si ce trebuie sa fac sa ma constitui parte civila. Multumesc
Sa va constituiti parte civila in vederea tragerii la raspundere a infractorului pentru recuperarea pagubei materiale. Fiindca procesul penal poate avea o latura penala si una civila. Pe latura penala infractorului i se da pedeapsa meritata, iar pe cea civila el plateste daunele materiale si morale ( daca se cer).
Ca sa va recuperati paguba suferita trebuie sa depuneti o cerere prin care va constituiti parte civila.
Vedeti ca s-a facut un dosar penal. Notati-va numarul de dosar.
Daca nu va costituiti parte civila in procesul penal nu veti fi despagubit de instanta.
Va trebui sa deschideti un proces civil pe cale separata pentru a obtine despagubirile civile.
Suntem in prezenta unei infractiuni de furt calificat.In plangerea penala puteti face mentiunea ca va constituiti parte civila .Aceasta posibilitate exista , oricum , in tot cursul desfasurarii urmaririi penale.
In timpul judecatii , aceasta posibilitate e , totusi , limitata in timpul de momentul citirii actului de sesizare .(rechizitoriul)
Taxe judiciare
doudou
Doresc sa dau in judecata pe cineva care mi-a dat cecuri fara acoperire(penal) . Ce taxe trebuie sa platesc?
Taxele sunt functie de suma datorata de partea ... (vezi toată discuția)