Constituirea de parte civila in procesul penal nu este supusa timbrajului, indiferent de suma cauzata drept prejudiciu.De altfel, acesta este avantajul alaturarii laturii civile celei penale, fata de indreptarea pe cale civila separata.
Da, avantajele ar fi mari nu numai in privinta costurilor, ci si in privinta constrangerii statale care ii va atrage atentia sa achite prejudiciul cauzat prin savarsirea infractiunii.
sfatul meu este sa faceti o plangere penala la politie sau la Parchet pentru infractiunea de inselaciune, si astfel va puteti constitui parte civila in procesul penal pentru a evita imobilizarea unor sume de bani. Cu toate acestea, ar trebui sa stiti ca impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala, si nici plangerea nu o veti putea retrage o data ce au fost sesizate organele de urmarire penala. De asemenea, mai trebuie sa cunoasteti si faptul ca procesul penal poate dura destul de mult (si cand spun asta ma refer la ani de zile) tinand cont ca la Parchet dosarul sta cel putin un an.
daca veti alege calea procesului civil, atunci veti fi obligat sa platiti o taxa de timbru calculata la valoare (ca si valoare orientativa puteti cauta in legea taxelor de timbru), iar o data cu pronuntarea hotararii, in cazul in care instanta va admite actiunea, va obliga paratul si la plata cheltuielilor de judecata