avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Proces penal pentru raporturi de munca
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Proces penal pentru raporturi de munca

Buna ziua,
am fost angajat al unei societati pana anul trecut (20070 Aprilie, cand pentru ca am indraznit sa-mi cer drepturile mi-a fost desfacut contractul de munca disciplinar. Am contestat aceasta decizie in instanta de judeata sectia a VIII a conflicte de munca, impreuna cu celelalte drepturi care mi-au fost incalcate si anume: neplata orelor suplimentare, a concediului de odihna si chiar a concediului medical. Procesul este pe fond inca si acum. Pe parcursul derularii acestuia am descoperit din actele depuse la dosar de societate ca mi-a fost falsificata semnatura pe unele state de plata iar de la casa de pensii am aflat ca in perioada cat am fost angajat la aceasta societate mi-au mai facut alte angajari la alte doua societati ale aceluiasi actionar. Am reclamat acest lucru la ITM si mi-au raspuns ca societatea nu a putut face dovada platii salariilor la ceste doua societati, fapt care m-a facut sa inaintez si o plangere penala impotriva societatii cu acuzatia de fals is uz de fals si inselaciune.
Actiune penala se afla acum in cercetare, care insa se apropie de sfarsit. Mentionez ca am dovedit acuzatiile mele atat cu documente cat si cu martori.
Problema mea este daca ma puteti ajuta cu un sfat si anume cand ma pot constitui parte civila, in timpul cercetarii sau cand incepe procesul?
Vreau sa ma constitui parte ca sa pot cere despagubiri materiale si morale, deoarece aceste procese dureaza de un an, timp in care eu nu m-am putut angaja si am 3 copii acasa care au avut mult de suferit. Mai mult, nu mi-am putut plati ratele la banca care ma ameninta cu executarea silita iar toate acestea mi se intamla din cauza societatii.
V-as ramane indatorat daca mi-ati da un sfat sau m-ati invata ce pot face mai departe.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:38, 15 Mai 2008
[Codul de procedura penala]
Art. 15. - Constituirea ca parte civila
"Persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.
Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.
Calitatea de parte civila a persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune nu inlatura dreptul acestei persoane de a participa in calitate de parte vatamata in aceeasi cauza.
Actiunea civila este scutita de taxa de timbru."

Daca nu a inceput faza judecatii (urmarirea penala continua, din cate ati lasat de inteles) puteti sa va constituiti ca parte civila fara nici o problema. Trebuie sa scrieti o declaratie potrivit careia va constituiti parte civila si solicitati recuperarea prejudiciului
Aveti un model aici:

www.tmb.ro/getmc.php?param=ModelCrrFNI

(@admin: link-urile inca nu merg! daca le pun http : / / in fata continua sa "primeasca" o portiune cu "avocatnet"; daca mai am text dupa link si spatiu textul respectiv e inclus in corpul link-ului :hammer: )

De regula, organul judiciar va comunica cu ocazia audierii ca va puteti constitui ca parte civila.

Oricum, daca in cursul procesului penal nu promovatia si aceasta actiune civila, aveti posibilitatea exercitarii ei ulterior, in cadrul unui proces civil (dar acolo se aplica regulile de la procedura civila - termene, taxe etc.).

Oricat de evident ar parea, totusi, e recomandat sa consultati un avocat care sa analizeze stadiul curent al demersului dvs. si caile cele mai convenabile de solutionare.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
klewos, utilizator
In Codul de procedura penala este reglementata situatia actiunii civile:
Art. 15 (1) Persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.
(2) Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.
(3) Calitatea de parte civila a persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune nu inlatura dreptul acestei persoane de a participa in calitate de parte vatamata in aceeasi cauza.
(4) Actiunea civila este scutita de taxa de timbru.
a_k a scris:

[ link extern ]

(@admin: link-urile inca nu merg! daca le pun http : / / in fata continua sa "primeasca" o portiune cu "avocatnet"; daca mai am text dupa link si spatiu textul respectiv e inclus in corpul link-ului :hammer: )


ai dreptate, e o problema. vad insa ca doar la preview face asa. cand dai publica, merge.

in privinta textului de dupa link, incearca sa dai enter dupa link si sa scrii text pe linia urmatoare si e ok.

rezolvam in scurta vreme problema cu preview vs. publica
Va puteti constitui parte civila si in faza de urmarire penala si in faza de judecata dar in conditii procedurale.
Va recomand sa va constituiti parte civila in faza de urmarire penala si va puteti majora ulterior pretentiile.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila- furt oti oti Intr-un caz de furt, s-au descoperit faptasii ,s-au recuperat jumatate din bunurile furate cercetarile penale fiind in curs ....faptasii au fost arestati ... (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)
Termen constituire parte civila marianaragalie marianaragalie Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila. Multumesc (vezi toată discuția)