avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Care este pedeapsa pentru talharie la prima abatere ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Care este pedeapsa pentru talharie la prima abatere ??? URGENT !!

Buna ziua.
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema :
O cunostinta de a mea a smuls un lantisor de aur de la gatul unei doamne. Dupa cca 30 min de la fapta a fost prins de politie si dus la sectie. Doamna respectiva si-a recuperat lantisorul. Este prima abatere. Nu are nici un alt fel de antecedente penale. A fost acuzat de talharie (desi eu stiu ca talharia se produce prin violenta, iar el nu a agresat-o in niciun fel pe doamna). Cei de la politie au spus ca probabil va sta in arest 30 de zile pana la proces, sau cam asa ceva.
1. Ce pedeapsa risca ?
2. Avand in vedere ca este prima abatere si ca doamna si-a recuperat bunul, va primi pedeapsa cu suspendare ?
3. Este necesar sa-si ia un avocat ?
4. Se poate sa solicite sa vorbeasca cu dna respectiva si sa ajunga la o intelegere astfel incat dna sa-si retraga plangerea ?

Va multumesc anticipat !
1. ART. 233 cod penal:

Tâlhăria

Furtul săvârşit prin întrebuinţarea de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

2. Foarte probabil.
3. Este recomandat.
4. Retragerea plangerii nu are efect juridic in cazuk talhariei, aceasta infractiune se urmareste in continuare din oficiu.
Va multumesc mult pentru raspuns !
Si referitor la perioada de arest preveniv, credeti ca i se poate prelungi mandatul de arestare la 30 de zile sau exista sanse sa fie eliberat dupa 24 ore, avand in vedere toate celelalte aspecte (prima abatere, recuperare bun,am aflat ca doamna nici nu a depus plangere) ?
Un avocat l-ar putea ajuta acum, in acest stadiu, si in ce fel ?
Poate incerca intelegerea amiabila cu doamna respectiva, prin mediere. Ideea in cazul talhariei este de a se face un acord de mediere care sa fie atasat acordului de recunoastere a vinovatiei, daca se va pastra incadrarea juridica de talharie.

ATENTIE INSA! Se poate schimba incadrarea faptei la furt si nu la talharie, si daca se schimba incadrarea in furt - aici depinzand de judecator ori procuror, ACORDUL DE MEDIERE inaltura in totalitate raspunderea penala.

In aceste cazuri medierea ar rezolva situatia amiabil cu persoana vatamata, si ar putea aduce indicii ca fapta a constituit furt, acest lucru depinzand si de declaratia doamnei dupa mediere. Doamna isi poate schimba pozitia si declaratia, daca medierea este de succes si se ajunge la o intelegere amiabila.

Depinde foarte multe de ce declara doamna, si de cum se desfasoara medierea.
E clar ca este talharia si medierea e inutila.

Pedeapsa depinde de multe lucruri.
E posibil sa apara mai multe fapte comise...
In general cei care se drogheaza comit astfel de infractiuni.
Daca se droogheaza slabe sanse la suspendare dar e bine sa aiba avocat pentru o pedeapsa mai redusa.
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2014
Admin, administrator
pana la a fi "clar" ca e talharie, trebuie dovedita domnule avocat. Iar dovada pro si contra se face in cursul up de catre avocat impotriva si de catre organele judiciare pentru, dovedirea ei. Un avocat silitor asa cum spuneti dumneavoastra, ar indruma faptuitorul la impacare directa ori prin mediere, intelegerea partilor fiind un indiciu destul de forte pentru dovedirea unei fapte de o gravitate redusa ceea ce AR PUTEA DUCE la ALTA INCADRARE - DE FURT DE EX, sau la INDIVIDUALIZAREA unei pedepse mai mici.

In penal lucrurile nu sunt "clare" decat dupa decizia procurorului si/sau judecatorului, partile din procesul penal si avocatii trebuind sa faca orice pentru solutionarea atat a dosarului penal, dar si a conflictului penal, ceea ce sta in atributiile mediatorului. Noua legislatie penala ofera posibilitatea medierii conflictului penal dintre persoane cu efecte foarte mari la dosarul penal si la pedepasa aplicata.

Incadrarea juridica nu este asa de "clara" nici pentru procuror nici pentru judecator. Trebuie vazut dosarul, declaratiile, ce zice persoana vatamata, si apoi putem spune de o fi "clar" sa dimpotriva....

Cu stima.

Alte discuții în legătură

Impacarea partilor poate interveni pe tot parcursul procesului penal? popescu_roxana2 popescu_roxana2 Buna ziua, Împăcarea părților poate surveni în orice moment al procesului penal? Dupa împăcare partea vătămata mai poate proceda în vreun fel ... (vezi toată discuția)
Impacarea in fata unui mediator in cazuri penale alexia28 alexia28 impacarea in fata unui mediator inlatura raspunderea penala? (vezi toată discuția)
Retragere plângere CovaciCovaci CovaciCovaci Va salut domnilor. O problema as avea si eu. Acum 2 luni am fost talharit de bani si bunyri .am fost batut si privat de libertate. Am adus la politie in ... (vezi toată discuția)