avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Impacarea in fata unui mediator in cazuri penale
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Impacarea in fata unui mediator in cazuri penale

impacarea in fata unui mediator inlatura raspunderea penala?
Cel mai recent răspuns: Ioan Viorel Danciu , Mediator 15:45, 23 Iulie 2013
Depinde de infractiune. Daca este una la care cercetarea se declanseaza la cererea victimei raspunsul este afirmativ.
Medierea este posibila si la infractiunile la care raspunderea penala nu este inlaturata daca partile se impaca, dar numai asupra laturii civile, nu si a celei penale care isi urmeaza cursul.
Este important de stiut, ca instanta va tine cont la individualizarea pedepsei, de faptul ca latura civila a fost solutionata.
alexia28 a scris:

impacarea in fata unui mediator inlatura raspunderea penala?


Da, există o serie de infracţiuni în privinţa cărora legea prevede posibilitatea victimei de a solicită organelor judiciare tragerea la răspundere penală a făptuitorului . Dacă victima unei astfel de infracţiuni decide că doreşte acest lucru, va depune plângere penală prealabilă . Există de asemenea instituţia împăcării părţilor sau a retagerii plângerii penale prealabile, ulterioare depunerii plângerii.
În cazul altor infracţiuni , odată săvârşite, se naşte dreptul statului de a-l trage la răspundere penală pe infractor,acesta fiind cazul celor mai multe infracţiuni înscrise în codul penal român. Tragerea la răspundere penală presupune pornirea acţiunii penale împotriva infractorului, acţiune în justiţie exercitată de către organele judiciare .Există însă şi anumite infracţiuni care, în concepţia leguitorului la momentul incriminării lor în lege, nu prezintă un grad sporit de pericol social şi prin aceasta legiuitorul lasă la îndemâna persoanei vătămate prin infracţiune posibilitatea de a solicita tragerea la răspundere penală a făptuitorului.
Situaţia acestor infracţiuni cu privire la care există dreptul persoanei vătămate de a solicita punerea în mişcare a acţiunii penale,ori de a se împăca cu făptuitorul sau chiar de a-şi retrage plângerea penală prealabilă ulterior depunerii acesteia la organele de urmărire penală, prezintă interes pentru mediere , deoarece pot fi soluţionate prin prezentarea părţilor la mediator fie anterior , fie ulterior depunerii plângerii.Dacă se prezintă ulterior depunerii plângerii, organele de urmărire penală vor fi informate , iar urmărirea penală se suspendă până la încheieerea acordului ,dacă părţile reuşesc să cadă de acord. În fine, este o procedură pe care o veţi cunoaşte dacă veţi alege medierea.
Dacă infracţiunea despre care vorbiţi nu se află pe lista celor în privinţa cărora împăcarea sau retragerea plângerii sunt incidente, puteţi recurge la mediere şi doar cu privire la latura civilă a procesului penal.

alexia28 a scris:

impacarea in fata unui mediator inlatura raspunderea penala?


Nu.
Doar la unele infractiuni va poate ajuta medierea.


Nu.
Doar la unele infractiuni va poate ajuta medierea.


Bulversant raspuns... deci nu inlatura raspunderea penala dar poate ajuta la unele infractiuni.
Cum dl avocat?

Alte discuții în legătură

Delapidare impacarea partilor ncp uqadwe uqadwe Buna, Am inteles ca in NCP impacarea partilor pentru cazurile de delapidare poate inlatura raspunderea penala. Sau mai exact retragerea plangerii. Este ... (vezi toată discuția)
In cazul unei medieri cui si unde ne putem adresa? cristinadamian cristinadamian Si medierea in cazul unui furt din locuinta poate sa aiba loc in orice moment al procesului penal? (vezi toată discuția)
Rrecurs dosar penal dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, intr-un dosar penal in care a fost pronuntata decizia, am inteles ca se poate face recurs in termen de 10 zile. Recursul se face la direct la Curtea de ... (vezi toată discuția)