avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Delapidare impacarea partilor NCP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Delapidare impacarea partilor NCP

Buna,

Am inteles ca in NCP impacarea partilor pentru cazurile de delapidare poate inlatura raspunderea penala. Sau mai exact retragerea plangerii.

Este adevarat? Imi puteti recomanda va rog pasajel din lege/codul penal/procedurile noi care reglementeaza aceasta speta?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 09:34, 2 Aprilie 2014
Nu este adevarat.
Conf art 295 NCP - Delapidarea
(1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Tentativa se pedepseşte.

Nu mentioneaza in text ca impacarea ar inlatura raspunderea penala si nici ca actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate.

Multumesc pt raspuns,

totusi sper sa fie o farama de adevar, poate exista ceva proceduri noi care sa reglementeze asta.

Va rog, as mai vrea sa aud si alte opinii.
Repararea prejudiciului însă, încheind o tranzacție sau acord de mediere cu partea vătămată, acord pe care-l prezentați organului judiciar, vă poate aduce unele beneficii privind aplicarea pedepsei.
Art. 16 NCPP Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale g) alin. 1 , lit g - a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;

ART. 23
Tranzacţia, medierea şi recunoaşterea pretenţiilor civile
(1) În cursul procesului penal, cu privire la pretenţiile civile, inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente pot încheia o tranzacţie sau un acord de mediere, potrivit legii.
(2) Inculpatul, cu acordul părţii responsabile civilmente, poate recunoaşte, în tot sau în parte, pretenţiile părţii civile.
(3) În cazul recunoaşterii pretenţiilor civile, instanţa obligă la despăgubiri în măsura recunoaşterii. Cu privire la pretenţiile civile nerecunoscute pot fi administrate probe.

Art. 75 NCP (2) Pot constitui circumstanţe atenuante judiciare:
a) eforturile depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii;

ART. 76
Efectele circumstanţelor atenuante
(1) În cazul în care există circumstanţe atenuante, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită se reduc cu o treime.
Renunţarea la aplicarea pedepsei

ART. 80
Condiţiile renunţării la aplicarea pedepsei

b) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia.

Procedura medierii cu acord de mediere poate avea loc pe latura civilă cu privire la orice infracțiune, și poate influența hot. judecătorească la individualizarea judiciară a pedepsei, prin reținerea unor circumstanțe atenuante.Înțelegerea părților pe latura civilă, prin acord de mediere, în afara faptelor urmăribile la plângerea prealabilă,poate determina instanța în anumite situații să hotărască suspendarea executării pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau chiar renunțarea la aplicarea pedepsei.

În fine, rămâne să lecturați și dvs. aceste article în integralitate , măcar să știți ce conțin și în ce condiții ați putea beneficia de aceste prevederi.
Cum limita maximă la delapidare este de 7 an, este discutabil dacă puteți beneficia de altceva în afaă de niște circumstanțe atenuante și reducerea cu o treime a pedepsei.
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Multumesc!

Exact la asa ceva ma gandeam, persoana care m-a informat de acest aspect imi spunea sa merg la un notar/mediator si sa incerc sa ii conving sa renunte la plangere, prejudiciul este unul foarte mare insa am reusit sa returnez peste 80% din el.
Iar daca reusesc acest lucru s-ar putea sa existe ca procurorul sa fie deacord cu un NUP sau macar cu o pedeapsa mult mai blanda.

Am inteles gresit?
Încheiați un acord la mediator și prezentați-l procurorului.S-ar putea să aveți mult noroc .

Alte discuții în legătură

Delapidare alexia87 alexia87 Care sunt sansele sa sa ia cu suspendare pentru delapidare? (vezi toată discuția)
Consecinte delapidare cicinela cicinela Buna ziua.va rog sa-mi spuneti ce pedeapsa poate primi o persoana pentru o delapidare de la locul de munca in valoare de 6000 de ron. Ce trebuie facut?Va ... (vezi toată discuția)
medierea penalã. acordul de mediere între victimã-infractor poate determina încetarea procesului penal Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator . Astazi, dupa Legea 202, [b]acordul de mediere[/b] este un impediment la promovarea procesului penal sau continuarea unui proces penal. Asadar pentru ... (vezi toată discuția)