Procedura de mediere este voluntara, daca legea nu prevede altfel, si poate avea loc doar in baza acordului partilor.
Procedura de mediere incepe prin cererea partilor adresata mediatorului.
Daca procedura de mediere este initiata doar de catre una dintre parti, mediatorul comunica celeilalte parti oferta de mediere prin orice mijloace care asigura confirmarea primirii textului, propunandu-i sa dea un raspuns privind acceptarea sau respingerea procedurii de mediere. Raspunsul privind acceptarea sau respingerea procedurii de mediere trebuie sa fie dat in termen de cel mult 15 zile.
Inainte de incheierea contractului de mediere, mediatorul va informa partile privind procedura de mediere, efectele acesteia si regulile aplicabile.
Medierea se poate desfasura numai dupa incheierea intre mediator si partile aflate in conflict a unui contract de mediere prin care se stabilesc drepturile si obligatiile reciproce privitoare la mediere.
Pe tot parcursul medierii, limbajul si tonul folosit va fi demn, adecvat, constructiv si decent si nu vor putea fi incalcate drepturile partilor privitoare la demnitate, libertate si viata privata. Sustinerile facute pe parcursul medierii de catre partile aflate in conflict, de persoanele insotitoare, precum si de catre mediator au caracter confidential fata de terti si nu pot fi folosite ca probe in cadrul unei proceduri judiciare sau arbitrare, cu exceptia cazului in care partile convin altfel ori legea prevede contrariul. Procedura de mediere este confidentiala, mediatorul neputand fi audiat ca martor in legatura cu faptele sau cu actele de care a luat cunostinta in cadrul procedurii de mediere. In cauzele penale mediatorul poate fi audiat ca martor numai in cazul in care are dezlegarea prealabila, expresa si scrisa a partilor si, daca este cazul, a celorlalte persoane interesate.
Medierea se va desfasura, in functie de necesitati in sesiuni comune si in sesiuni separate cu partile.
Mediatorul are obligatia sa depuna toate diligentele pentru ca partile sa ajunga la un acord reciproc convenabil, intr-un termen rezonabil.
Cand partile aflate in conflict au ajuns la o intelegere, se poate redacta un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care are valoarea unui inscris sub semnatura privata. De regula, acordul este redactat de catre mediator, cu exceptia situatiilor in care partile si mediatorul convin altfel.
In toate cazurile de mediere la inchiderea procedurii de mediere,mediatorul va intocmi un proces-verbal care se semneaza de catre parti, personal sau prin reprezentant, si de mediator.
~ final discuție ~