avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... In cazul unei medieri cui si unde ne putem adresa?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

In cazul unei medieri cui si unde ne putem adresa?

Si medierea in cazul unui furt din locuinta poate sa aiba loc in orice moment al procesului penal?
Medierea este posibila in orice faza procesuala, mai putin dupa deliberarea unei solutii, insa raspunderea penala in unele cazuri nu poate fi inlaturata.

Cu stima!
Dispoziţii speciale privind medierea în cauzele penale
Art. 67. - (1) Dispoziţiile din prezenta lege se aplică în mod corespunzator şi în cauzele penale care privesc infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea parţilor înlătură răspunderea penală.
(2) Nici persoana vătămată si nici făptuitorul nu pot fi constrânşi să accepte procedura medierii.

Dupa cum vedeti medierea in penal nu se aplica la orice infractiune.
Cu privire la furt, doar infractiunea prevazuta la art. 210, impacarea partilor inlatura raspunderea penala, adica furtul intre soti, rude apropiate, sau .....

Altfel, vorbind la modul general:
Art. 69. - (1) În cazul în care procedura de mediere se desfăşoară înaintea începerii procesului penal şi aceasta se închide prin împăcarea părţilor, persoana vătămată nu mai poate sesiza, pentru aceeaşi faptă, organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată.
(2) Dacă procedura de mediere a fost declanşată în termenul prevăzut de lege pentru introducerea plângerii prealabile, acest termen se suspendă pe durata desfăşurării medierii. Dacă părţile aflate în conflict nu s-au impăcat, persoana vătămată poate introduce plângerea prealabilă în acelaşi termen, care îşi va relua cursul de la data întocmirii procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare.
Art. 70. - (1) În cazul în care medierea se desfaşoară după începerea procesului penal, urmărirea penală sau, după caz, judecata se suspendă, în temeiul prezentării de către părţi a contractului de mediere.
(2) Suspendarea durează până când procedura medierii se închide prin oricare dintre modurile
prevăzute de prezenta lege, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere.
(3) Mediatorul are obligaţia să comunice organului judiciar o copie de pe procesul-verbal de închidere a procedurii de mediere.
Procedura de mediere este voluntara, daca legea nu prevede altfel, si poate avea loc doar in baza acordului partilor.
Procedura de mediere incepe prin cererea partilor adresata mediatorului.

Daca procedura de mediere este initiata doar de catre una dintre parti, mediatorul comunica celeilalte parti oferta de mediere prin orice mijloace care asigura confirmarea primirii textului, propunandu-i sa dea un raspuns privind acceptarea sau respingerea procedurii de mediere. Raspunsul privind acceptarea sau respingerea procedurii de mediere trebuie sa fie dat in termen de cel mult 15 zile.

Inainte de incheierea contractului de mediere, mediatorul va informa partile privind procedura de mediere, efectele acesteia si regulile aplicabile.

Medierea se poate desfasura numai dupa incheierea intre mediator si partile aflate in conflict a unui contract de mediere prin care se stabilesc drepturile si obligatiile reciproce privitoare la mediere.

Pe tot parcursul medierii, limbajul si tonul folosit va fi demn, adecvat, constructiv si decent si nu vor putea fi incalcate drepturile partilor privitoare la demnitate, libertate si viata privata. Sustinerile facute pe parcursul medierii de catre partile aflate in conflict, de persoanele insotitoare, precum si de catre mediator au caracter confidential fata de terti si nu pot fi folosite ca probe in cadrul unei proceduri judiciare sau arbitrare, cu exceptia cazului in care partile convin altfel ori legea prevede contrariul. Procedura de mediere este confidentiala, mediatorul neputand fi audiat ca martor in legatura cu faptele sau cu actele de care a luat cunostinta in cadrul procedurii de mediere. In cauzele penale mediatorul poate fi audiat ca martor numai in cazul in care are dezlegarea prealabila, expresa si scrisa a partilor si, daca este cazul, a celorlalte persoane interesate.

Medierea se va desfasura, in functie de necesitati in sesiuni comune si in sesiuni separate cu partile.

Mediatorul are obligatia sa depuna toate diligentele pentru ca partile sa ajunga la un acord reciproc convenabil, intr-un termen rezonabil.

Cand partile aflate in conflict au ajuns la o intelegere, se poate redacta un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care are valoarea unui inscris sub semnatura privata. De regula, acordul este redactat de catre mediator, cu exceptia situatiilor in care partile si mediatorul convin altfel.

In toate cazurile de mediere la inchiderea procedurii de mediere,mediatorul va intocmi un proces-verbal care se semneaza de catre parti, personal sau prin reprezentant, si de mediator.

Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Medierea este posibila in materia penala, dar numai in cazul infractiunilor la care raspunderea penala poate fi inlaturata prin retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor.

Daca infractiunea mentionata de dvs., este cea prevazuta la art.210 din Codul Penal, atunci este posibila medierea.

Art. 210 - Pedepsirea unor furturi la plângerea prealabilă
Furtul săvârşit între soţi ori între rude apropiate, sau de către un minor în paguba tutorelui său, ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se urmăreşte numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea in cazul unui accident de munca, soldat cu victime (incapacitate temporara, invaliditate, deces, accident colectiv) POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Daca in cazul unui accident de munca, soldat cu victime, in urma intocmirii procesului verbal de cercetare, dosarul ajunge la parchet, este posibila medierea ? ... (vezi toată discuția)
Medierea in domeniul dreptului penal Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Conform legii, medierea se poate aplica şi în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a ... (vezi toată discuția)
Talharie daniel p daniel p daca fapta nu intruneste elementele talhariei,in cazul furtului e posibila impacarea partilor prin retragerea plangerii de la organul d politie?el e cel care a ... (vezi toată discuția)